Három Heves megyei járásban már csökkent a munkanélküliség

Szinte minden harmadik Heves megyei munkanélküli egy éves folyamatosan álláskereső, egy év alatt ezerrel nőtt számuk.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock

Az észak-magyarországi régió van a legkedvezőtlenebb munkaügyi helyzetben, de Heves megye jobb munkanélküliségi mutatókkal rendelkezik, mint Nógrád és Borsod, ám ezzel is az utolsó harmadban áll a megyék között. A decemberi munkanélküli adatok szerint hazánkban 290,7 ezren voltak regisztrált álláskeresők karácsony előtt, ami majdnem 56 ezerrel több az egy évvel korábbinál, november óta pedig hatezerrel kevesebben lettek.

Heves megyében decemberben majdnem 12,4 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, ami 2019 utolsó hónapjához képest a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt kétezer-egyszázzal több, novemberhez viszonyítva ellenben közel félezres csökkenést mértek. A novemberi csökkenés mértéke számban és arányban is ötödik legnagyobb a megyék között, míg éves viszonylatban a növekedés létszámban a kilencedik, arányát tekintve pedig tizenkettedik legmagasabb a megyék közt. A pályakezdő munkanélküliek száma meghaladta a kilencszázat.

A munkavállalási korú népességhez mért munkanélküliségi ráta Hevesben 6,2 százalékos volt, miközben az országos átlag 4,4 százalék volt. A hevesi értéknél csak négy megye mutatója gyengébb, köztük a régió másik két megyéé, Nógrádé 8,7, Borsodé pedig 8,8 százalék volt. Régiónkban 63,6 munkanélküli volt decemberben, novemberhez képest kilencszázzal csökkent, de az egy évvel korábbihoz képest 9,3 ezerrel nőtt.

Kevesebb új álláshely

Az előző évhez és hónaphoz képest is szűkült a munkakínálat Hevesben, 564 új állásra lehetett pályázni, ezek között kicsivel több volt (293) az olyan munkahely, amihez a foglalkoztató nem igényelt támogatást. Ilyen állásból 125-tel több volt, mint novemberben. A támogatott állásból viszont 340-nel kevesebbet jelentettek. Üres állás 2400 maradt, annyi, mint a hónap elején volt.

Megyénkben az álláskeresők bő 55 százaléka kap pénzbeni ellátást, kicsivel többen, mint az országos átlag. Kedvezőtlen jelenség, hogy a legalább egy éve folyamatosan álláskeresőként nyilvántartott emberek száma folyamatosan növekedett, egy év alatt a harmadával, több mint ezerrel emelkedett Hevesben. Ők jelenleg négyezernél is többen vannak, azaz majdnem minden harmadik álláskereső tartós munkanélküli megyénkben.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a gazdasági válság leginkább a fejlettebb térségeket viselte meg, a Gyöngyösi, az Egri és a Hatvani járásban nőtt leginkább a munkanélküliek száma, míg a Hevesi járásban ugyanannyi álláskereső van, mint egy évvel ezelőtt. November után a legnagyobb csökkenést Heves, Hatvan és Gyöngyös térségében regisztrálták, kétszáz, százötven, illetve száz emberrel szerepelt kevesebb a munkanélküliek regiszterében, a többi járásban egy-két tucatnyi volt a változás, a Füzesabonyi járás kivételével csökkenés.

Az egyes Heves megyei települések közül huszonkilencben legalább tíz százalékos a munkanélküliségi ráta, közülük ötben a húsz százalékos is meghaladja. A legrosszabb mutatóval Terpes, Tarnazsadány és Szúcs rendelkeztek. Négy százalék alatti munkanélküliséget tizenkilenc településen mértek, Aldebrő 2,78 százalékkal állt az a élen, a községet Nagytálya és Gyöngyöshalász követte.

Városaink közül Füzesabony volt a legjobb helyzetben 4,35 százalékos munkanélküliséggel, de a három nagyvárosban, Egerben, Hatvanban és Gyöngyösön is öt százalék alatt maradt a mutató. A középmezőnyt Bélapátfalva, Lőrinci és Gyöngyöspata képviselte 5,5-7,7 százalék közötti értékekkel, míg Verpelét megközelítette, Heves, Pétervására és Kisköre felül is múlta a tíz százalékot.

Álláskeresők száma az egyes járásokban

Járás

2020. december

2020. november

2019. december

Bélapátfalvai járás

323

336

278

Egri járás

3062

3047

2397

Füzesabonyi járás

1093

1068

891

Gyöngyösi járás

2485

2588

1813

Hatvani járás

1917

2066

1570

Hevesi járás

2271

2487

2295

Pétervásárai járás

1202

1233

1024

Heves megye

12353

12825

10268

Forrás: NFSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában