adatok

2021.01.05. 20:00

Kiugró halálozási számokkal járt 2020 ősze Heves megyében

Szeptemberig még kétszázzal kevesebben haltak meg Hevesben, mint korábban, november végére azonban már néhány tízes többlet­halálozást mutattak az ­adatok.

Tóth Balázs

A temetkezési vállalkozóknak már tavaly több volt a munkája

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A tavalyi első három negyedév a 2019-es esztendőhöz képest még kedvezőbb halálozási adatokat mutatott Heves megyében. Augusztus óta azonban már romlott a tendencia, derül ki a statisztikai adatokból. A KSH adattára szerint 2020 első három negyedévben az előző évhez képest még kétszázzal kevesebben haltak meg.

Tavaly októberig megyénkben 3157-en, meg egy évvel korábban 3360-an hunytak el, az elmúlt öt év átlaga 3300 volt. A KSH a honlapján nem hozza nyilvánosságra megyei szintre lebontva a halálozási adatokat, csak az országost, ám az Eurostat oldalán megtalálhatók az előzetes jelentések. Igaz, azokat a magyar hivatal általában korrigálja.

Hagyományosan az év első két-három hónapja hoz magasabb halálozási adatokat, ekkor tarol ugyanis az influenza. Tavaly azonban úgy tűnik, az emberek – az eleinte csak külföldön fertőző koronavírusra tekintettel – óvatosabbak voltak, és a szezonális kór nem szedett sok áldozatot hazánkban.

A lezárások miatt a következő hónapok is kevesebb megbetegedést és balesetet hoztak, így nem volt csoda, hogy a halálozási adatok is elmaradtak nemcsak a 2019-estől, de az előző évek átlagától is. A 34. hétig az Eurostat adatai szerint Heves megyében 2743-an vesztették életüket, míg egy évvel korábban 2929-en, az öt év átlagában pedig 2921-en.

Megfigyelhető, hogy a 34. héttől – azaz a korlátozások feloldása és a nyaralások szezonja után – kezdve rendre meghaladják a tavalyi számokat az ideiek, három hét volt csupán, amikor elmaradtak az egy évvel korábbi azonos időszaktól. Főképpen azonban a 39. héttől kezdve futott föl a halálozások száma.

A szeptember 21. és no­vember 29. között például 952-en haltak meg Heves megyében, több mint kétszázzal többen, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, illetve az elmúlt öt évben átlagosan. Ezzel a halálozások be is hozták az elmaradást, sőt no­vember végéig már 2019-hez képest negyvennel, az öt év átlagához viszonyítva pedig hetvennel haladták meg az első 48 hét adatait.

A koronavirus.gov.hun november 24-én hozták nyilvánosságra, hogy no­vember 23-ig Heves megyében 123-an vesztették életüket a fertőzés miatt.

A temetkezési vállalkozóknak már tavaly több volt a munkája Illusztráció: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Különösen veszélyes időszak kezdődött október 19-étől. Azon a héten még éppen elmaradt a száztól az elhunytak száma, majd több mint egy hónapon át minden hetén meghaladta a százat a halálozási adat. A rekordot a 45–46. hét, a november 2–15. közötti napok hozták, november első hete 152, a második pedig 155 elhunytat hozott.

Ez kiugrónak számít, az előző évit ugyanis hatvannal, illetve nyolcvannal haladta meg a szám. Ekkor döntöttek egyébként a szigorításokról a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt. Bevezették a kijárási tilalmakat, több helyen lett kötelező maszkot hordani, a középiskolásokat is otthoni tanulásra irányították át.

Ugyanebben a hathetes időszakban az elmúlt öt évben általában 82–85-en vesztették életüket megyénkben hetente, míg idén 120 fős átlagot mutat a statisztika. November 2–29. között országosan 13 ezer 807, Hevesben 511 haláleset történt, lakosságarányosan kicsit rosszabb volt a megyei statisztika a magyar átlagnál.

Az elmúlt öt évben nem volt olyan hét, amikor hasonlóan sokan, másfél százan hunytak volna el megyében. Tavaly kilenc olyan hét volt, amikor a halottak száma elérte a százat megyénkben, ami megfelel az öt esztendő egész évből számított átlagának, ugyanakkor még hátra volt december.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában