átadó

2021.01.28. 14:17

Közparkként is funkcionál a megszépült Gárdonyi-kert

Tavaly szeptemberben kezdődött el a Gárdonyi-kert felújítása, mely befejeződött, s csütörtökön hivatalosan is átadták.

M. H.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A cél az volt, hogy a kertet többcélú és többgenerációs közparkká alakítsák, fejlesszék. Az egri Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik különlegessége a „Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések” program. Ezen belül volt kulcsprojekt a Gárdonyi-kertben megvalósuló fejlesztés.

– A Gárdonyi-kert helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes szabadidő eltöltésre alkalmas közösségi tér alakult ki, mely egyaránt helyet ad a családok, a fiatalok és az idősebb korosztály számára – fogalmazott Minczér Gábor alpolgármester. Hozzátette, a kert hasznosításának egyik fontos eleme a közparki funkció. A környékbeliek, illetve a városban élők, és városba érkező turisták szabadon használhatják a park területét, kültéri bútorait, szervezhetnek családi, baráti, kisközösségi programokat.

Szalainé Király Júlia, az Eger Vára Barátainak Körének elnöke hozzátette, a későbbiekben az egylet részt vesz az új létesítmény hasznosításában, a pályázati célok elérésében.

– A fejlesztés eredményeként Eger egyes történelmi korszakainak bemutatásával a helyi identitástudatot erősítjük és a város értékeit őrizzük meg. Közösségi alapú szolgáltatást végzünk, amelyre a közösségnek befolyása van és érzelmileg is azonosul vele, a sajátjának érzi. Hozzájárulunk a helyi közösségek fejlődéséhez, fejlesztéséhez, szabadidős tevékenységekre nyújtunk lehetőséget. A Gárdonyi-kertet, mint új közösségi teret izgalmas, új módszereket használó, közösségeket építő programokkal töltjük meg, miközben népszerűsítjük az egyesületi, civil tevékenységet. A különböző korosztályoknak együttesen szervezett multigenerációs programokkal a korosztályok közötti párbeszédet segítjük elő, s az egyik legfontosabb, hogy Gárdonyi Géza életművét, annak máig is ható üzeneteit népszerűsítsük – taglalta. A beruházás 111 millió forintból valósult meg, ez egy Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában