megelőzés

2021.01.25. 07:00

Mára sikertörténetté vált a két éve elkezdett gyöngyösi drogprevenciós projekt

Két éve működik Gyöngyösön az a drogprevenciós projekt, amelynek célja a szermentes életmód népszerűsítése, rendszeres használat esetén szakmai segítségnyújtás, és támogató környezet kialakítása.

Szabó István

A függőségben lévők számára telefonos krízisvonalat működtet a projekt

Forrás: Shutterstock

Gyöngyös önkormányzata nyújtotta be a drogprevenciós pályázatot négy évvel ezelőtt, a program 2019 tavaszán indult Gyöngyösön és vonzáskörzetében. Portálunkat Illés Veronika, a program szakmai vezetője tájékoztatta a két év eseményeiről.

A program elsődleges célcsoportját a városban és környékén élő 13–25 évesek alkotják. Közülük, a droghasználatban érintettek számára sorstárs csoportokat szerveztek, ahol a pozitív értékek erősítése és a fiatalok énképének fejlődése a cél. A projekt megvalósítóinak tapasztalata az, hogy ezt művészetterápiás foglalkozások jól segítik, mert a közös alkotótevékenység – például film, zene – pozitív élményeket nyújt. A képregényben való történetmesélés módszerét ebben a projektben alkalmazták először Magyarországon. Ezek hatással voltak az agressziókezelő tréningek eredményességére is.

A projekt során figyeltek arra is, hogy mára a szülők, pedagógusok elveinek egy része a fiatalok számára elértéktelenedett. A hasonló korosztályba tartozó kortárs segítők hatékonyabban érik el nehézségekkel küzdő társaikat, mint egy idősebb személy. A kortárs képzésben részesülő segítők eredményesebben tudnak beavatkozni a droghasználattal kapcsolatos folyamatokba.

A programban dolgozó szakemberek, egészségügyi dolgozók, védőnők, szociális segítők, pedagógusok számára módszertani felkészítéseket és szakmai műhelytalálkozókat szerveztek. A projektben elindult a rendszeres addiktológiai tanácsadás és telefonon elérhető a krízisvonal is. A legnagyobb kihívást jelenti azoknak a szülőknek a megszólítása és bevonása, akik talán még nem is szembesültek gyermekük esetlegesen kialakult függőségével. Számukra támogató szülői csoportfoglalkozásokat tartottak. A projekt eredményeként Gyöngyösön prevenciós, ifjúsági közösségi tér is működik.

A függőségben lévők számára telefonos krízisvonalat működtet a projekt
Illusztráció: Shutterstock

A közös motivációs táborozások is sokat segítenek

Az evezős sorstárstábor célja volt, hogy olyan fiatalok számára tegyék lehetővé a kooperatív technikák megélését, akik hétköznapi környezetükben nem rendelkeznek ilyen tapasztalattal. A bevont fiatalok számára a szerhasználattal szemben alternatív élményt nyújtottak, melyet megtapasztalva a közösség tagjai képessé válnak a csatlakozásra a projekt többi eleméhez. A tábor során a fiatalok, kiszakadva otthoni környezetükből, a kialakult napi rutin keretet adott a napjuknak, és sikerként élték meg a kitűzött célok elérését, nőtt a motivációs szintjük.

A kortárs segítő táborban az egyéni feladatok mellett a szülők és a folyamatos ellenőrzés nélküli időtöltés segített, hogy önállóbbnak érezzék a fiatalok magukat. A tábor egyik legfontosabb hozadéka a bizalom és a közösségi érzés megtapasztalása volt. Az információátadás, az értékteremtő beszélgetések mellett lehetőség nyílt közös zenélésre, túrázásra, kalandparkban eltöltött szabadidős tevékenységre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában