Védőburokban éltek a járvány alatt a piciny zsákfaluban, Váraszón

Az alig hatszáz lakosú észak-hevesi községben, Vá­raszón szerencsésen vészelték át az emberek az elmúlt évet. A járvány hatásait alig észlelték. Ráadásul a zsákfaluban rengeteg tervet valósítottak meg.

Barta Katalin

A tavaly felújított óvoda az itt élő gyermekek második otthona

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Látszólag eseménytelenül teltek az év első napjai az észak-hevesi kis falvakban. Fotóriporter kollégámmal ellátogattunk néhány helyre, hogy megtudjuk, hogyan teltek az elmúlt hónapok az öt-hatszáz lelket számláló településeken.

Első utunk Váraszóra vezetett, ahol délelőtt tíz óra felé alig láttunk embereket az utcán. A karácsonyi fenyő még ott díszelgett a központban, a tavaly felújított polgármesteri hivatal és a mellette működő óvoda hangulatos dekorációi a nemrég elmúlt ünnepekre emlékeztettek. A tavalyi advent itt is csendesen telt. A pandémia miatt elmaradtak a közösségi összejövetelek, meghitt kis ünnepségek. A helyiek most abban reménykednek, hogy tavaszra valamelyest enyhülhet a járványügyi szigor, a korlátozások, s visszatérhetnek a megszokott hétköznapok.

Vincze Ferenc polgármesterrel arról beszélgettünk, hogyan élték meg az elmúlt hónapokat, s milyen tervekkel vágnak bele az új esztendőbe.

A tavaly felújított óvoda az itt élő gyermekek második otthona
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Követve a világban és az országban zajló eseményeket, azt mondhatom, hogy a mi falunk eddig szerencsésen átvészelte a járványt. Köszönhető ez annak, hogy zsáktelepülésről lévén szó, itt átmenő forgalomról nem beszélhetünk. A viszonylag zárt közösség betartotta a szabályokat, s a legtöbben – főként az idősek – alig mozdultak ki a faluból. Covidos betegünk alig volt. Miközben az egész világon lelassult az élet, s az emberek jó része otthonaikba zárva töltötte az elmúlt hónapokat, nálunk korábban alig tapasztalt mértékben fejlődött, gyarapodott a település – mesélte a falu első embere, aki érdeklődésünkre számba vette a legfontosabb fejlesztéseket.

A Magyar falu program óriási lehetőségeket kínált a régi tervek megvalósítására. A sikeres pályázatoknak köszönhetően kívül-belül megújult az óvoda, annak udvara, s a polgármesteri hivatal.

Sikerült egy új, több funkciós kistraktort beszerezni, amely a közterületek rendben tartásában, s egyéb önkormányzati feladatok ellátásában is hatalmas segítséget jelent. A LEADER-es pályázat tette lehetővé a Kossuth úton egy új buszmegálló kialakítását, nyolc térfigyelő kamera felállítását, s hamarosan megjelenhet egy helytörténeti kiadványunk is. Megoldódott a közvilágítás korszerűsítése. Korszerű, ledes lámpák kerültek a régiek helyére. Minden, a kor igényeihez igazodó, jó színvonalú szolgáltatás elérhető az itt élők számára. Nem véletlen, hogy az összkomfortos kis falut egyre többen fedezték fel. Mára gyakorlatilag minden ingatlan elkelt, itt hiába is szeretne bárki letelepedni.

Mivel csodálatos természeti környezetben fekszik, rengeteg turista is megfordult itt az elmúlt időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában