fejlesztés

2021.02.16. 17:29

800 millió forintos plusztámogatásból modernizálódik a füzesabonyi belváros

Nemsokára kezdődhet a város központjának átszabása, ez elől minden akadály elhárult. Nagy Csaba polgármester avatott be a részletekbe.

Molnár Helga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Elhárult az anyagi akadály a Zöld város projekt megvalósítása elől Füzesabonyban. A Magyar Közlöny múlt szerdai számában jelent meg a döntés, amelynek köszönhetően több mint nyolcszázmillió forint pluszforrást biztosít a kormány a modern városközpont kialakítására – közölte Nagy Csaba, a város vezetője. Még 2017-ben nyerték el a projektre a támogatást, de a kivitelezési árak emelkedése miatt kevésnek bizonyult a segítség, ezért pluszpénzért folyamodtak.

– Akkor megkaptuk a támogatói okiratot, ebben több mint egymilliárd forintról szólt a projekt összköltsége. Végbementek a tervezési és engedélyeztetési folyamatok, s kiderült, a legkedvezőbb kivitelezői ajánlatok is kétmilliárdról szóltak, így ráemelési kérelemmel fordultunk a kormányhoz. Most megérkezett a nyolcszázmillió forint, s örömmel tudathatjuk, hogy elkezdődhet a munka – hangsúlyozta a helység irányítója.

A Zöld város projektnek három fő része van. Az egyik szerint teljes hosszában megújul a Rákóczi út. Zöld területeket és több mint kétszáz parkolóhelyet alakítanak ki, rendezvénytér létesül a házasságkötő terem előtt, árnyékoló elemekkel, mozgatható, dézsás növényekkel és padokkal.

– A főutca teljes hosszában megújulnak a járdák, a közvilágítás, napelemes térburkolatot építenek be, gyalogátkelő-helyeket, forgalomlassító elemeket helyeznek el – fűzte hozzá Nagy Csaba. – Fontos rész a buszpályaudvar átalakulása. Fedett buszvárót, információs pontot és mosdót építenek, a buszöblök száma négy állásra csökken, zöld területet létesítenek rengeteg növénnyel. A közvetlen környezetében pedig új parkot, a vasútállomás előtti téren pedig másikat is létrehoznak.

A harmadik lényeges elem az, hogy rendeződik a piac környezete is. Az elképzelések szerint napvédős, fedett árusítóhelyeket alakítanak ki, megváltozik a forgalmi rend, több parkolóhely készül. A fejlesztés részeként a közvilágítás is megújul. Ha minden elkészül, árnyékos, élhető, új típusú belvárossal, közösségi térrendszerrel gazdagodik Füzesabony. A munkaterületet várhatóan áprilisban adják át a kivitelezőnek.

Innovatív megoldások

Portálunkon már megírtuk, hogy a projekt az innovációt is magával hozza. Ilyen a napelemes részeket tartalmazó térburkolat. A Platio nevű céggel sikerült úgy összehangolni a munkát, hogy a tervezésbe bevonhatták a terméküket is. Így tíz és tizenöt négyzetméteres felületet integrálni tudtak a térburkolatba. Két rendszer létezik: a közműfüggetlen és a hálózatra csatlakoztatható. Itt mindkettőt megvalósítják. Létesül még új elektromos töltő, s a ­köztéri padokban USB-töltési lehetőség lesz telefonoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában