álláspont

2021.02.23. 19:45

A figyelmeztető sztrájk után sem közeledtek az álláspontok a B. Braun és a szakszervezet között

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyöngyösi B. Braun Medical Kft. dolgozói. A megrekedt bértárgyalások miatt döntött a munkabeszüntetés mellett a szakszervezet sztrájk­bizottsága.

Szabó István

2021 02 23 BBraun üzemegysége - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

Az egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó gyöngyösi B. Braun Medical Kft. és a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) helyi szervezete között megszakadt bértárgyalások miatt február 16-án sztrájkbizottság alakult, amely február 23-án 13 és 15 óra között két műszakot lefedő, kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett.

Minderről korábban László Zoltán, a VSZSZ alelnöke közleményben adott hírt. Az alelnök azt is hozzátette, hogy a B. Braun vezetősége a szakszervezeti követelésekre még érdemi válaszokat sem adott, holott egy orvosi eszközöket gyártó, 1600 munkást foglalkoztató vállalkozás nem hivatkozhat a járványhelyzetre, hogy amiatt nem tud érdemi bérfejlesztést adni a dolgozóinak.

A B. Braun közleménye szerint a szakszervezet tízszázalékos általános alapbéremelést kért, amely megfelel az elmúlt három év átlagának. A cég ezzel az elmúlt időszakban jelentősen meghaladta a régió átlagos emelési mértékét. Idén a vállalat a termékkörét érintő egészségügyi ellátások világszintű korlátozása, a műtétek halasztása miatt ennek felét, 4,7–5,4 százalékot ajánlott a náluk legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínál a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével. Ezzel az esetükben összességében 9,58–22,19 százalékos keresetnövekedés lenne elérhető.

A cég javaslata szerint a havi kereset a legalacsonyabb szerelék-összeállítói órabérben egy teljes ledolgozott hónap esetén SZÉP-kártyával, jelenléti bónusszal és a maximális teljesítménybónusszal 426 ezer 904 forint lenne, de az ösztönző kifizetés nélkül is 376 ezer 904 forint havi bér járna a betanított munkára, fogalmazott a közlemény szerint Horn Péter, a B. Braun-csoport vezérigazgatója.

A munkabeszüntetés megkezdése előtt László Zoltán a helyszínen arról tájékoztatta lapunkat, hogy az álláspontok nem közeledtek.

A figyelmeztető sztrájk után sem közeledett a felek álláspontja Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Megtartjuk a sztrájkot az eredeti tervek szerint – mondta a szakszervezeti alelnök. – Azt várjuk, hogy a munkáltató konstruktívabb és együttműködőbb legyen. Ellenkező esetre van forgatókönyvünk, de ez stratégiai okból még titok. Mi nyitottak vagyunk a további tárgyalásokra.

Közben a délelőtti műszak dolgozói elhagyták a munkacsarnokot, a gyár zárt parkolójában vártak a műszakzárásig. A délutáni műszakra várakozók közül egy, a neve mellőzését kérő dolgozó elmondta, tavaly az utolsó pillanatban sikerült a megegyezés, de azt most nem fogadják el, hogy a bónuszt emeli a cég, nem az alapbért.

A munkáltatói oldalról Horn Péter tájékoztatta portálunkat a helyzet állásáról. – Bízom abban, hogy a szakszervezet belátja, most, amikor a munkaadói és a munkavállalói oldal országosan négy százalékos minimálbér-emelésben egyezett meg, a mi öt százalék feletti javaslatunk teljesen korrektnek minősül. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egy kezdő tanár fizetése, egyetemi végzettséggel, valójában a közelében sincs az általunk nyújtott kereseti lehetőségnek. Mi elértünk a lehetőségeink határáig, a labda a szakszervezet térfelén pattog – összegezte a vezérigazgató.

Járványban csökkent a megrendelés

Horn Péter vezérigazgató portálunknak elmondta, hogy a szakszervezetnek nincs igaza akkor, amikor azt állítja, hogy egy orvosi eszközöket gyártó cég nem hivatkozhat a járványhelyzetre, és amiatt nem tud érdemi bérfejlesztést adni a dolgozóinak. Mint mondta, a B. Braun olyan termékeket gyárt, amelyek közvetlenül a műtéti beavatkozásokhoz kapcsolódnak. Az egész világon növekvő számban maradnak el a halasztható műtétek, ezért folyamatos csökkenést tapasztalnak a megrendelésekben. A járvány tehát hatással van a vállalat működésére. Az alapbér további emelése ezért nem lehetséges, csak a bónuszrendszer fejlesztése. A szakszervezet ezt nem fogadja el. A vezérigazgató hozzátette, több mint harminc éve felelősséggel biztosítják a munkavállalóiknak azt, hogy hosszú távon stabil munkahelyük legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában