átmenő fogalom

2021.02.08. 20:00

A fizetős M25-ös útról újra a falvakba jöttek az autósok

Több mint egy hónapja fizetős már az M25-ös gyorsforgalmi út. E változás mellékhatásaként megnőtt az átmenő forgalom Kerecsenden, Makláron, Nagytályán, különösképpen pedig Andornaktályán a mezőkövesdi úton érkező, Egerbe tartó járművek miatt.

Sike Sándor

20210204 - M25-ös autóút Eger és az M3-as autópálya között heves megyében - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az első panaszokkal a megnőtt átmenő forgalom miatt már az újév első hetében megkeresték a Heolt olvasóink. Kerecsenden, a Füzesabonyi út mentén élők például azt mondták, az M25-ös fizetőssé tétele azonnal érzékelhető lett az átmenő forgalom élénkülésén. Portálunknak jelezték, hogy az autók zöme újra a régi úton jár.

– Már kezdtünk fellélegezni, hogy végre csökken a forgalom, ami elviselhetetlen volt, ám most minden újra a régi. Attól tartunk, hogy a közeli fürdők újranyitásával a helyzet még nyomasztóbb lesz – fogalmazott akkor egy, a környéken lakó hölgy.

Kérdésünkre Sári ­László, a falu polgármestere január utolsó hetében – négyhetes tapasztalat alapján – közölte: a községen áthajtó járművek hatvan százaléka jöhetett vissza a 25-ös főútra. Keresik a megoldást, kérvénnyel fordulnak az illetékesekhez, s a közlekedéstudományi egyesülethez, hogy vizsgálják meg az M25-ös legalább Füzesabonyig tartó szakaszának díjmentessé tételét.

A faluszéli házak lakóit zavarja a forgalom

Orosz József, Nagytálya polgármestere is arról tájékoztatta portálunkat, hogy érezhetően nagyobb a forgalom, mint volt az a díjmentes időszakban. Falujuknak abban van szerencséje, hogy az út nem a helységen megy keresztül, így csak néhány tucat ingatlan az, amit közvetlenül érint, hogy újra erre autóznak azok is, akik korábban az új gyorsforgalmi utat használták. Abban is jobb helyzetben vannak Andornaktályától, hogy a Mezőkövesd felől jövő járművek többnyire a megyeszékhely irányába tartanak.

Mezőkövesdről Egerbe Andornaktályán át vezet az út

Az olvasói jelzések alapján Andornaktálya szenvedi el leginkább a fizetőssé válás következményeit. A mezőkövesdi útról jövő, Egerbe tartó sofőrök zöme a falu felé fordul a körforgalomnál. Ami pedig a településen belül történik, ismét a régi időket idézi: bizonyos napszakokban szinte lehetetlen gyalog az egyik oldalról a másikra átkelni. Az sem egyszerű feladat, hogy a közlekedők valamelyik mellékútról a Rákóczi útra felhajtsanak.

– Tetézi a bajt az út rendkívül rossz állapota, ami a megnövekedett terhelés miatt előbb-utóbb szétporlad – mondta egyik andornaktályai olvasónk.

Makláron is megnőtt az átmenő kocsik száma

Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere január első hetében még azt mondta, nem lehet megítélni, történt-e forgalomnövekedés. Ám egy hónappal később kérdésünkre a személygépkocsi átmenő forgalom – szerinte nem jelentős – megnövekedéséről tájékoztatott.

Az M25-ös gyorsforgalmi út a rendőrség szerint rendkívül biztonságos. Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre kifejtette: a gyorsforgalmi út, az M3-as autópálya megyei szakaszához hasonlóan, megyénk legbiztonságosabb útjai közé tartozik. Az M25-ös átadása óta egy olyan közúti közlekedési baleset történt, amely könnyű sérüléssel végződött. Ez esetben a figyelmetlen vezetés okozta a bajt.

Nincsenek még forgalmi adatok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek elküldött kérdéseinkre a cég kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az M25-ös autóút január 1-je utáni forgalmáról hivatalos feldolgozott adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Az állandó gépi mérőhelyeik nyers adataiból még pontos következtetések nem vonhatók le, mivel a pandémiás helyzet, illetve a december végi ünnepnapok miatt is forgalomátrendeződés, forgalomnagyság-változás történt. Továbbá bár az autóutat a díjköteles gyorsforgalmi hálózatba január 1-jén vonták be, de az elmúlt esztendei érvényes matricák az idén január 31-én jártak csak le. A forgalom átterelődésének pontos mértéke, tendenciája az érintett településekre csak később, legalább fél év múlva, hosszabb figyelemmel kísérés mellett lesz megállapítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában