tömegközlekedés

2021.02.22. 07:00

A járvány miatt tavaly csaknem harmadával esett vissza az utasszám

A pandémia hatása az utazási szokásokon is meglátszik, jelentősen megcsappant a buszra szállók száma tavaly a megyében.

Gidai Zsanett

20210118 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Régebbi típusú Ikarus helyijáratú autóbuszok Egerben.

Fotó: Dániel Berán

A Volánbusz Zrt. tapasztalatai alapján a koronavírus-járvány első hulláma jelentősen befolyásolta az autóbuszos közösségi közlekedést is. Az utasok és a járművezetők védelme érdekében minden helyközi és helyi autóbuszjáraton ugyanis tavaly április 1-jétől május közepéig ideiglenesen felfüggesztették a fedélzeti jegyértékesítést.

A társaság a második hullám idején, december 1-jétől a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében, a pénztárak nyitvatartási időszakában kötelező elővételt vezetett be az ország több autóbusz-állomásán. Köztük szűkebb hazánkban, Egerben és Gyöngyösön is. Az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra, de az azon kívül eső időben és a felsorolt autóbusz-állomásokon kivételével továbbra is vásárolhatunk jegyeket és a bérleteket az autóbusz-vezetőknél.

A Volántól kapott adatok szerint tavaly csaknem harmadával visszaesett az utasszám Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A Volánbusz jegy- és bérletértékesítési adatai szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet miatt Heves megye helyközi közlekedésben tavaly 28 százalékkal volt alacsonyabb az utasszám, mint 2019-ben. Teljes árú bérletet 18 százalékkal, tanulóbérletet 34 százalékkal, menetjegyet 33 százalékkal kevesebben vásároltak az elmúlt évben. A legnagyobb mértékű csökkenés tavaly áprilisban volt tapasztalható – tájékoztatta lapunkat a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Kiderült az is, hogy a rendkívüli időszakban jegy- és bérletellenőrök elsődleges feladata nem a pótdíjazás, hanem a közösségi közlekedés működésének támogatása volt. A járvány első időszakában így nem szabtak ki pótdíjat.

Kiemelték, utasaikat továbbra is több információs csatornán tájékoztatják az aktuális járványügyi előírásokról, és felhívják a figyelmet azok betartására. Így például a társaság honlapján, a járványra tekintettel létrehozott aloldalon, a közösségimédia-felületeiken, valamint minden autóbusz-állomáson és autóbuszon kihelyezett figyelemfelhívó plakátokon. A rendelkezések mindenkire nézve kötelezőek, mindannyiunk érdekében tisztelettel kérik azok betartását. Arra is kérik az utasokat, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedést, és részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletváltási lehetőségeket.

Tavaly tavasztól újra büntettek

– A veszélyhelyzet tavaly tavaszi feloldása óta ismét egyre többen utaznak az autóbuszokon, így ezzel párhuzamosan emelkedett a jegy- és bérletellenőrzési tevékenységgel feltárt visszaélések száma is – tájékoztatott a társaság kommunikációs igazgatósága.

Lapunk kérdésére közölték azt is, hogy Heves megyében 2020-ban 7 ezer 856 alkalommal ellenőriztek a buszjáratokon. Az ellenőreik összesen 79 esetben állapítottak meg pótdíjat, a kiszabott bírságok összege pedig 617 ezer 812 forintot tett ki.

A cég kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására, aminek érdekében kollégáik rendszeresen ellenőrzik a járatokat, szögezték le. Így nem érdemes bliccelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában