állatvilág

2021.02.05. 09:45

A jászkeszeget választották meg idén az év halának

A 2021-es év halára a Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra 7683 voks érkezett.

S. S.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Beküldött

A három jelölt közül a megfogyatkozott állományú angolna a szavazatok 20 százalékával lett a harmadik. Második a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, nyolc-tíz centis fürge cselle 31 százalékkal a második. Az élen, 49 százalékos többséggel, a közepes és nagyobb folyók alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett.

A jászkeszeg ezüstös színű pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színt öltenek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál ötvennél kevesebb.

A jászkeszeg háromkilósra is megnő
Beküldött fotó / Heves Megyei Hírlap

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában