ügyfélszolgálat

2021.02.06. 15:30

A vadászkamara számos szolgáltatása már digitálisan is elérhető

A vadászkamara két éve dolgozik azon, hogy ügyfélbarát megoldásokat dolgozzon ki a vadászjegyek kezelésére, és azok érvényesítésére – mondta Kovács István János. Az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei szervezetének titkára közölte, hogy február első napján a munka jelentős állomásához érkeztek.

Sike Sándor

Országos szervezés részeként Nógrád megye is csatlakozott a jótékonysági vadászathoz. Nógrádmegyerben közel 50 fős társaság lőtt fácánra, a regisztrációs díj összegét pedig a súlyponti kórház gyerekosztálya kapja. Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: Hüvösi Csaba

Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

Kovács István János megyei kamarai titkár tájékoztatása szerint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) február 1-től lehetővé tette az online vadászjegy érvényesítést. A látszólag egyszerű technikai feladatnak az elmúlt bő másfél évben történt a megalapozása, azzal, hogy a hatósági tevékenységhez tartozó nyilvántartási feladatokat digitalizálták, s áttértek egy új, már központosított vadászkamarai ügyviteli rendszer (VadON program) használatára. Elkészült az ehhez kapcsolódó online ügyfélszolgálati rendszer is.

– A nyilvántartó rendszerben kezelt – főként a személyes – adatok minősítettek, s ezek megfelelő kezelését az OMVK kizárólag saját tulajdonú ügyviteli szoftverben látta biztosítottnak – közölte a megyei titkár. Tájékoztatása szerint a VadON rendszer megfelel a kor technikai, jogi és adóügyi kihívásainak úgy, hogy közben biztos alapot ad az úgynevezett plasztik vadászjegy későbbi bevezetésének. Lehetővé válik az is, hogy a hozzá kapcsolódó ügyfélszolgálati rendszerben a vadászjegy online érvényesítése otthonról, sorban állás nélkül intézhető legyen.

– Ezen munka során számos akadály jelentkezett, melyek közül elsősorban a pandémiás helyzetet szükséges kiemelni. Tavaly, a veszélyhelyzet első kihirdetésének idején a járvány miatt nem lehetett azokat az egyeztetéseket lefolytatni, melyek a plasztik vadászjegyre történő átállást és annak az év végéig történő legyártását biztosították volna. A vadászkamara ugyanakkor pont a pandémiára tekintettel változtatott a projekt megvalósítási ütemén, s előtérbe helyezte az online érvényesítés minél előbbi elindítását – mondta Kovács István János.

Megtudtuk, hogy az OMVK megrendelte és kifejlesztette az online érvényesítéshez kapcsolódó technikai hátteret biztosító programot. Tavaly szerződést kötött minden szolgáltatóval és beszállítóval, hogy a 2021-2022. vadászati évre vonatkozó vadászjegyet már online is lehessen érvényesíteni. Ezzel párhuzamosan tavaly jogszabály módosításokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a jogi háttér is rendeződjön. Ez a kormánynak a 17/2021. (I. 22.) számú, a vadászjegy kiállítására vagy érvényesítésére irányuló eljárás sajátos szabályairól hozott rendeletével meg is történt.

– A kamara az elmúlt héten a szükséges teszteket éles üzemben is lefolytatta, s hétfőn megnyitotta a vadászok előtt az online érvényesítés lehetőségét. A lehetőség hathatósan elősegítheti az ügyintézést, a járványügyi helyzetben jelentősen csökkentheti a területi szervezetek irodáiban a sorban állást, s korszerű kényelmi megoldást kínál minden felhasználó számára – tette hozzá a vadászkamarai titkár. Kovács István János felhívta a figyelmet arra is, hogy a vadászjegy a vadászati jogosultság igazolása, valamint a felelősség- és balesetbiztosítási bélyegek beragasztása nélkül nem érvényes. Az érvényesítést 2021. március elsejéig el kell végezni.

Mobilról is kitölthetők az űrlapok

Az online ügyfélszolgálati rendszer nemcsak számítógépről, hanem mobil eszközökről is elérhető, az űrlapok felhasználóbarát kitöltését információs ablakok segítik. A jegyváltás folyamata öt-tíz percet vesz igénybe, ehhez hatályos vadászjegyre és egy bankkártyára van szükség. A vadász eldöntheti, hogy érvényesített jegyét – mely még a jogszabályban is rögzített módon hagyományos típusú – és a kapcsolódó kamarai kiadványokat személyesen kívánja átvenni, vagy postai küldeményként a lakcímére küldeti. A rendszer kidolgozását az OMVK szolgáltató jelleggel hozta létre és azoknak biztosítja, akik korábban már személyes ügyintézéssel váltottak vadászjegyet. Az új vadászoknak első alkalommal továbbra is be kell fáradni az adott területi szervezet irodájába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában