fecske­állomány

2021.02.21. 07:00

Az elmúlt években felére csökkent hasznos madaraink száma Heves megyében is

Aggasztó a hazai fecske­állomány drasztikus csökkenése. Tíz év alatt a ­felére csökkent hasznos madaraink száma. Nélkülük több tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben. Segítsünk otthont teremteni nekik!

Barta Katalin

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – jelezte szerkesztőségünknek Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt két évtizedben sajnos több mint felére csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megállítása, megfordítása közös érdekünk – hangsúlyozta a szakember.

Tuza Gábor, Sirok polgármestere érdeklődésünkre elmondta, gyermekkora óta kedvenc madara a fecske. Tanyán nőtt fel, így természetes vendége volt az istállóknak a befészkelő madár. A fecskeállomány gyérülését tapasztalva, néhány éve a saját ingatlanján is kialakított úgynevezett fecskepelenkákat, hogyha befészkelnek, biztonságos otthonra leljenek nála.

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. Az egyesület műfészkek és az ezekhez szükséges negatív sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok idei felkészülését a fecskevédelmi szezonra.

Orbán Zoltán hozzátette, a klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek – és a denevéreknek –, melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Óvnunk kell hasznos fecskéinket! Nélkülük a kártevők is a nyakunkon maradnak Fotó: MME

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül egy kilogramm – a muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó – repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kiló, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, a fészekleverések hatósági bejelentésével, valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel – ilyet otthon is készíthetünk –, sárgyűjtő helyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük.

A témával kapcsolatban a www.mme.hu/a-tavasz-kiemelt-fecskevedelmi-idoszak-2021- internetes oldalon tájékozódhatnak alaposabban. Itt hasznos videókat is talál a fecskevédelemről.

Illegális fészekleverés bejelentése

Orbán Zoltán arra is ­felhívta a figyelmet, hogy a közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek ­leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1. – március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett távolíthatóak el. Költési időszakban, április 1. – október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető! Fészekleverés esetén leggyorsabban és leghatékonyabban néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt, tájékoztassuk a hatóságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában