védelem

2021.02.16. 11:30

Az iskolaőri jelenlét növelte a biztonságérzetet a Heves megyei iskolákban

Öt hónapja álltak munkába országszerte, így megyénkben is az iskolaőrök. Arról érdeklődtünk a rendőrségnél, hogy mit hozott nekik az elmúlt közel fél év.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az Egri Tankerületi Központ által fenntartott intézmények közül hét intézményben és két tagintézményben kezdte meg munkáját iskolaőr 2020 szeptemberében – számoltunk be róla akkor. Horváth László miniszterelnöki megbízott, megyénk országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, hogy ezzel megtört a hallgatás az iskolákban jelen lévő problémákról.

– Megyénkben jelenleg huszonöt iskolaőr teljesít szolgálatot ugyanennyi iskolában. Mind a pedagógusok, mind a szülők részéről pozitív visszajelzések érkeztek. De ennél is meggyőzőbb az, hogy a gyerekek, tanulók is megszokták és elfogadták az iskolaőröket. Nem egy esetben rajzokat készítettek ajándékba az iskolaőröknek, illetve keresik meg őket közvetlenül, ha olyan dolgot tapasztalnak, amit az iskolaőr tud megoldani – tájékoztatta lapunkat a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Megtudtuk azt is, hogy az igazoltatáson és felszólításon kívül még nem kellett más intézkedést alkalmazniuk.

– Egy esetben került sor szabálysértési eljárásra rongálással megvalósított tulajdon elleni szabálysértés miatt, mely esetben az elkövetőt felszólította a cselekménye abbahagyására és igazoltatta, valamint visszatartotta a rendőri intézkedés megkezdéséig a fiatalkorú szabálysértőt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság. – A jogszabályban nevesített iskolaőri intézkedések kis száma egyrészt az iskolaőrök érdeme, akik igyekeznek minden jogsértést megakadályozni még a jogsértés megvalósulása előtt. Másrészt a visszajelzések szerint az iskolaőri jelenlét már önmagában is növelte az adott iskolákban az ott tanulók és dolgozók szubjektív biztonságérzetét – tették hozzá.

Az induláskor kilenc intézmény kért iskolaőrt magának Archív fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A tájékoztatásuk szerint a megyei koordinátor és a helyi koordinátorok folyamatosan tartják a kapcsolatot a tankerületek igazgatóival, valamint az intézmények vezetőivel.

– A tőlük kapott információk szerint az iskolaőri intézmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mind a pedagógusok, mind a szülők részéről pozitív visszajelzések érkeztek. De ennél is meggyőzőbb az, hogy a gyerekek, tanulók is megszokták és elfogadták az iskolaőröket. Nem egy esetben rajzokat készítettek ajándékba az iskolaőröknek, illetve keresik meg őket közvetlenül, ha olyan dolgot tapasztalnak, amit az iskolaőr tud megoldani – részletezte a rendőrség.

A huszonöt intézményen túl megyénkben a program bevezetése óta több esetben merült fel további igény iskolaőrök alkalmazására.

– Ezeket folyamatosan vizsgáljuk és a lehetőségekhez képest eleget is teszünk a kéréseknek. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan várja a jelentkezőket az iskolaőri munkahelyekre. A feltételekről és lehetőségekről érdeklődni a 06/36-522-111-es telefonszámon lehet – hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában