tél

2021.02.17. 07:00

Bükk-fennsík: a hely, ahol az éves átlaghőmérséklet hat Celsius-fok alatti

Amatőr meteorológusok követik nyomon a bükki víznyelők mikroklímáját, feltételezésük szerint akár mínusz negyven fok is előfordulhatott már ott.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: H. Cs.

A hétvége egyik szenzációja volt, hogy a Bükk-fennsík egyik mélyedésében mínusz 35,5 Celsius-fokot mértek. Kerékgyártó Róbert miskolci geográfus, amatőr meteorológus és társai még 2009-ben kezdtek méréseket a fennsík töbreiben. Céljuk az volt, hogy föltérképezzék ezen felszínformák mikroklimatikus adottságait, a szélsőségesen alacsony léghőmérsékletek kialakulására való „hajlamot”. Ez nemcsak egyszerű alacsony hőmérsékletek megmérését jelenti, hanem hazai szinten új, adott esetben talán soha nem mért értékek előfordulását is, erről számolt be Kerékgyártó Róbert a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott Zöld Horizontban még 2009-ben.

Portálunk kérdésére Kerékgyártó Róbert kifejtette, mindegyik töbör egyedi mikroklímával rendelkezik. A környezetüktől jelentősen eltérnek, s nem csak fagyzugok, hanem meleg helyek is lehetnek a közvetlen környezetükhöz képest. Nagy napi hőingás jellemzi őket, ami a helyek morfológiai jegyeit is módosítja. Kis erő, nagy idő elven működnek.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Ezekkel a csodás téli képekkel egyszerűen nem lehet betelni‼️📷❄️ #tél

Mint írta, a karszt fennsíki töbrök mélyedései mellett hegytetőn, erdős részen, több helyen van kihelyezett adatgyűjtőjük, loggerük. Eredetileg 22-t tettek ki, de ezekből sokat elvittek, vagy tönkrement már, jelenleg 14 működik. Az állomásokat saját költségen időnként pótolja, felújítja, támogatást sosem kért hozzá. Ez egy hobbi, érdekesség, ami időnként kikerül köztudatba, tartja az amatőr meteorológus. A jelentéseket az Északerdő Zrt. és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is nyomon követik, több korábbi cikk jelent meg oldalukon.

Az öt online állomást és a weblapot egy meteorológia iránt rajongó kis csapat fejleszti, inkább kísérletezi. A loggerek szinkronidővel egyszerre rögzítik a hőmérsékleti adatokat ötperces időközzel. Ezeket 50–55 naponta olvassák le, ilyenkor biciklivel, sífutó lécen, vagy gyalog járják végig az összes állomást, ami közel 20 kilométer távolságot jelent.

Kerékgyártó Róbert elárulta, számítottak arra, hogy szombaton igen hideg lesz, minden időjárási paraméter kedvezett az alacsony hőmérséklet kialakulásának. A korábbi mért adataik és elemzéseik is ezt mutatták.

– Alap feltételezéseink szerint a töbrök legmélyén mínusz 40 Celsius-foknál hidegebb is kialakult már az idők során. Ilyen lehetett az 1927-es, az 1940-es, vagy az 1989-es évek tele. A jelenlegi kutatásunk egyik célja, hogy ezt bizonyítsuk a mérésekkel. Sajnos a korábbi évekről fennmaradt írásos feljegyzést ez idáig nem sikerült felkutatni – fejtette ki Kerékgyártó Róbert.

Mínusz harminc fokban már a kilélegzett pára is megfagy, a termoszból kiöntött vízzel pedig látványos képek készíthetők Fotó: H. Cs. / Heves Megyei Hírlap

Felhívta a figyelmet arra, hogy dr. Tóth Géza egri főiskolai tanár az 1980-as évek nyarán terepgyakorlat keretében végzett méréseket többek között a Kurta-bérc töbörsorában. Itt az eredeti mérési helyszínen van elhelyezett mérőműszere a mostani csapatnak.

Kerékgyártó szerint a mikroklíma-méréseiket a saját méréseikkel érdemes összevetni és nem szabad összekeverni a lakott területeken mért és vezetett értékekkel. Maximum megemlíti, hogy ezen a napon az addigi mért érték mennyi. A hely, ahol méréseket végeznek a fennsíkon, hat Celsius-fok alatti éves középhőmérséklettel rendelkezik, és nyolc fokkal hidegebb a minimum átlagértéke, mint a fagyos Zabar állomásnak.

Fent a Bükkben nincs olyan nap a 12 éves sorozatban, amikor ne fagyott volna. Ha bekerülne a jelenlegi statisztikába, már-már unalmas lenne, hogy mindig mínusz előjellel kezdődik a napi minimum „rekord”. Például tavaly június 3-án mínusz 5,3 Celsiust mértek. Ezért nem is szereti a saját értékeire sem mondani, hogy rekord. Biztosan volt a történelem során arra példa, hogy azon a napon akár hidegebb is kialakult, csak nem mérték pontosan.

Ilyen feltételek kellenek a dermesztő hideghez

Mint ahogyan Kerékgyártó Róbert a Zöld Horizont 2009. májusi számában írta, ahhoz, hogy egy-egy töbörben rendkívül hideg légtavak alakulhassanak ki, több körülmény együttes megléte szükséges. Kell a megfelelően hideg és száraz légtömeg nyugalomba jutása, a szélcsend, a derült idő, a hótakaró. Az értékek szóródásáért a töbör mélysége és zártsága, a töbör növényzete, víznyelő, vagy barlangnyílás, esetleg összegyűlt olvadékvíz felel. Baráz Csaba említést tett dr. Tóth Géza az Élet és Tudomány 1983/3. számában föltett kérdéséről, hogy hol van hazánk hidegpólusa? Akkor Tóth azt vélte, a bükk-fennsíki töbrök mélyén akár a meleg nyári napokat követő derült éjszakákon is előfordulhat fagy. Ő a leghidegebb pontot a Fekete-sár-réti Mohos-töbörben sejtette.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Ti hogy bírjátok a kemény hideget❓🥶 #hidegrekord

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában