covid

2021.02.10. 14:00

Csökkentek a várólisták az észak-hevesi idősotthonokban

A világméretű járvány következtében a hazai idősotthonokban is drasztikus változás következett be az elmúlt hónapokban. A várólisták lecsökkentek. Aki teheti, otthon gondoskodik hozzátartozójáról.

Barta Katalin

Portrait of elderly senior citizen wearing face mask looking through room window,Coronavirus COVID-19 pandemic outbreak nursing home crisis,high mortality rate and death cases among older population

Fotó: Shutterstock

– Váratlanul ért bennünket a pandémia. Alzheimer-kórral szenvedő édesanyám három évnyi várakozás után tavaly nyert felvételt az egyik közeli idősotthonba. Februárban költöztettük be, s március közepétől alig tudtunk vele kapcsolatot tartani. Személyesen nem látogathattuk, így leginkább üzeneteket és csomagokat küldtünk. Az intézményben dolgozók rendesek voltak. Kérésünkre néha lefotózták őt, s az általunk küldött családi képeket megmutatták neki. Hogy ez mennyiben segítette őt, azt már soha nem tudjuk meg. Nyáron érkezett az értesítés, hogy meghalt. A mai napig rettenetes lelki teher ez számomra, s nem találok felmentést – mesélte portálunknak az egyik észak-hevesi településen lakó Éva, aki nincs egyedül lelki problémájával. Hozzátette, a családjában jelenleg mindenki dolgozik, a 24 órás felügyeletet senki nem tudta volna vállalni.

A térségben működő, önkormányzati tulajdonban lévő idősotthonokban is jól látható a Covid-19 által okozott veszteség. Az elmúlt években folyamatosan arról cikkeztünk, hogy bizony csak hosszas várakozás után lehet bejutni ezekbe a gondozó létesítményekbe. Most viszont azt érzékelni, hogy a várólisták jócskán lecsökkentek, s akad olyan otthon, ahol hirdetik is, hogy van szabad hely.

Tarnaleleszen az önkormányzat internetes oldalán jelent meg a felhívás, amely szerint várják a beköltözni szándékozó időseket. Kovács Béla, a település polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a saját fenntartású idősotthonukban huszonhat, főként leleszi lakosról tudnak gondoskodni. A vírusjárvány az otthonon is átsöpört. Míg korábban hónapokat kellett várni annak, aki itt intézményes ellátást szeretett volna igénybe venni, ma már ott tartanak, hogy csupán húsz szépkorú van az intézményben.

– Meghirdettük, hogy vannak szabad helyeink, így abban bízunk, hogy a pandémia csökkenésével újra lesznek jelentkezők – tette hozzá a fauvezető. – Ebben segítséget jelenthet a lakosság átoltottsága is. Fontos lenne a bizalom helyreállítása, mivel az állami normatív támogatás nélkül saját erőből nem tudjuk sokáig fenntartani az otthont.

Pétervásárán a város által működtetett intézményben is hasonló a helyzet. Szabóné Szűcs Szilviától, az otthon vezetőjétől megtudtuk, hogy a harminchárom idős befogadására alkalmas helyen jelenleg huszonhárom ember ellátását végzik.

– A járvány bennünket is súlyosan érintett, megcsappant a gondozottak száma. Jelenleg egyeztetések zajlanak arról, hogy a szabad kapacitást miként tudjuk hasznosítani. Tény, hogy a várólista nálunk is megszűnt – mondta Szilvia.

Érdeklődtünk a Parádi Idős Otthon jelenlegi várólistájáról is, azonban érdemben nem kaptunk választ a fenntartótól.

Érthető most a megtorpanás

Bükkszenterzsébeten az elmúlt esztendőben adták át az új építésű, önkormányzati fenntartású helyi idősotthont, ahol harmincöt szépkorú emberről gondoskodnak. Ortó Szilárd, a település polgármestere a Hírlap érdeklődésére elmondta, hogy a bizalom nem csökkent, most is közel harmincan veszik igénybe az ellátást. – Van még néhány szabad helyünk, tehát várjuk a jelentkezéseket, de tudomásul vettük azt, hogy a koronavírus-járvány és annak következményei miatt mostanában százszor is meggondolják a családok, hogy mikor döntenek az intézményes ellátás mellett. Az nyilvánvaló, az Erzsébet otthon minden szempontból megfelel a legszigorúbb feltételeknek, követelményeknek is, így biztos vagyok abban, hogy a pandémia lecsengésével újra telt házzal működhetünk tovább – fogalmazott a község vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában