megoldást ígértek

2021.02.17. 20:00

Döbbenetes: hónapok alatt nem anyakönyveztek egy elhunytat Egerben

Hónapok óta várja egy hozzátartozója halotti anyakönyvi kivonatát Egerből egy miskolci nő. Információi szerint az egri önkormányzatban összesen két embert bíztak meg a dokumentumok készítésével annak ellenére, hogy tavaly már megoldást ígértek egy hasonló helyzet után.

Szabadi Martina Laura

Binders with papers are waiting to be processed with businessman and secretary back in blur. Internal Revenue Service inspector checking financial document.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Olvasói jelzés alapján egy éve írtunk arról, hogy lassult az anyakönyvi ügyintézés Egerben. Tavaly februárban egy édesanya panaszkodott arról, hogy egy hónapja várták a január elején született gyermekük anyakönyvi kivonatát, s az újszülött papírjai hiányában lecsúsztak a családi adókedvezményről is. Az édesanya elmondása szerint 2019 őszétől mindössze két ember foglalkozott a születések, házasságkötések és halálozások dokumentációjával. Az önkormányzat akkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kialakult helyzetet kezelték, így a születésekkel és a házasságkötésekkel kapcsolatos anyakönyvvezetői feladatok ellátása naprakész.

– A halálesetek anyakönyvezésének minél gyorsabb feldolgozása érdekében jelenleg túlmunkát végeznek a hivatal munkatársai. A fenti feladatok folyamatos, határidőben történő lefolytatása érdekében a polgármesteri hivatal több köztisztviselője is beiratkozott a Heves Megyei Kormányhivatal által 2020. márciusában indítandó anyakönyvi szakvizsga-felkészítő tanfolyamra – írták 2020 februárjában.

Három hónapja várja

Most úgy tűnik tovább romlott a helyzet. Egy miskolci nő jelezte, hogy hónapok óta vár egy hozzátartozója halotti anyakönyvi kivonatára, aki az egri kórházban hunyt el még november végén. A hölgy a szükséges papírokat november 24-én postázta az egri önkormányzat részére. Elmondása szerint többször is telefonált az ügyben. Információi szerint a megyeszékhely önkormányzatában összesen két embert bíztak meg az anyakönyvi kivonatok készítésével. Egy főként az újszülötteket könyveli, egy illetékes pedig a halottakat. Azt mondták neki, hogy koronavírus miatt sok az elhunyt, az illetékesnek sok a munkája, ezért nem készülnek el időben a halotti anyakönyvi kivonatok.

Aggódik a dátumok miatt is

A hölgy attól tart, hogy megbüntetik mert még mindig nincs kezében a bizonyítvány, s így hozzátartozója nyugdíja továbbra is érkezik. Aggódik, hogy egy korábbi, nem valós dátum szerepel majd a dokumentumon. Azt is kérte, hogy az ügyintézést adja át Eger Miskolcnak, hiszen másik rokona ügyeit ott novemberben négy nap alatt lezárták. Ez nem történt meg, s lakóhelyének ügyintézői szerint sajnos az egriek nem kommunikálnak velük. Végül február 8-án, hétfőn hosszas egyeztetés és a jegyző megkeresése után azt a választ kapta, hogy megkezdték a feldolgozást, s a napokban meg is kaphatja a kivonatot, azonban még csütörtökön sem érkezett meg.

A miskolci nő elmondta azt is, hogy ennek hiányában még a hamvasztást sem tudta volna intézni. Ám az általa megbízott temetkezési vállalkozó hallva, hogy az egri önkormányzattól várja a papírt beleegyezett, hogy később mutassa be az igazolást mivel az utóbbi időben onnan kizárólag csak hatalmas késéssel érkeznek. De ezt már januárban meg kellett volna tenni.

Naprakész feladatellátásról írtak

Minderről megkérdeztük az önkormányzatot is. Hiszen szinte pontosan tizenkét hónappal ezelőtt arról számoltak be, hogy naprakész a feladatellátás.

– A hivatalban jelenleg két anyakönyvvezető kolléga dolgozik, akik rendelkeznek az anyakönyvezési feladatok ellátásához szükséges, vonatkozó rendeletben meghatározott kötelező végzettséggel. Az anyakönyvek rögzítését emellett kizárólag az elektronikus anyakönyvi rendszerben (EAK) jogosultsággal, és névre szóló kártyával rendelkező anyakönyvvezető végezheti el – írják válaszukban. Hozzátették, márciustól még egy szakképzett anyakönyvvezetőt kineveznek, s az ügyintézésben jelentkező mostani késedelem enyhülni fog.

– A kollégák valóban leterheltek, a feladatuk a jelenlegi helyzetben jelentősen megnövekedett. Tekintettel a pandémiára tavaly nem indított anyakönyvvezetői szakvizsga képzést a kormányhivatal. Ez ügyben is folyamatosan egyeztetünk, ennek eredményeként várhatóan idén áprilisban ez a képzés elindulhat – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában