papírmunka

2021.02.02. 09:49

Egyszerűsödik az ügyintézés, kevesebb adminisztrációval jár majd a házasság is

Életünk nagy eseményei – születés, házasságkötés, halál – rengeteg adminisztrációval jártak eddig, sok utánajárást okozva.

B. K.

Gyorsul az okmányok kiállítása

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mostantól a fentiek elintézése februártól a múlt évben, a parlamentben elfogadott törvény alapján jelentősen egyszerűsödik. E hónaptól csaknem automatikussá vált a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, a jogosítványszerzéssel összefüggő ügyintézés – jelentette be Pogácsás Zoltán, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.

Lássuk, hogy mely területeket érint a változás! A gyermek születése esetén a jövőben a kórházban felvett adatok, s az újszülöttről készített fénykép alapján automatikus lesz a lakcímkártya, a személyi igazolvány és az adókártya kiállítása, szülői igénylés nélkül indul a családtámogatási ellátások folyósítása.

Házassági névváltoztatás esetén a feleségnek, a férjnek nem kell személyesen kezdeményeznie az okmánycserét a hatóságoknál, hanem az anyakönyvvezető által felvett adatok alapján ez automatikusan megtörténik. Elhalálozáskor a teljes ügyintézés elektronikus lesz, aminek nyomán szintén automatikusan elkezdődik a hagyatéki eljárás és a közüzemi szolgáltatók értesítése.

Gyorsul az okmányok kiállítása
Illusztráció: Shutterstock

A jogosítvány megszerzése után se kell személyesen igényelni a dokumentumot, mert azt automatikusan kiállítják és kipostázzák. Hatósági ellenőrzéskor a rendőr a helyszínen le tudja kérni a vizsga tényét bizonyító adatokat. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az adatbázisok a technológia fejlődése nyomán összekapcsolhatókká váltak – közölte az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában