kertészkedés

2021.02.24. 17:30

Hamarosan itt a tavaszi kerti munkák ideje, számba vettük az időszerű feladatok

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de a tavasz első jelei már megérkeznek, mivel a napok egyre hosszabbodnak, és egy kis napsütés is képes felmelegíteni a kertjükbe kilátogató gazdák lelkét.

Barta Katalin

Fotó: Huszar Mark

Lassan itt van a tavasz, s ennek bizonyosságán a fagyos napok sem változtatnak. A földben maradt magvak és virághagymák éledeznek és kibújnak a földből, rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, és megjelennek az első rügyek a bokrokon és fákon. Ebben a hónapban, ahogy a természetnek, nekünk is fel kell készülnünk a tavaszra. Bőségesen akad tennivalónk, aminek nekiláthatunk, így könnyítve meg a márciusi, áprilisi teendőinket.

Nagy Szabolccsal, a Kerteljünk oldal állandó tanácsadójával vettük számba az időszerű feladatokat. Azt javasolja, vegyük elő a tavalyról maradt vetőmagokat és kezdjük el átnézni őket. A lejárati időt vegyük figyelembe, mert a csírázási képessége a vetőmagoknak sem véges, ezáltal érdemes beszerezni az adott évben „élő” szavatossági idővel rendelkező új vetőmagokat! Ugyanígy tegyünk a növényvédő szerekkel is! Ha fagymentes helyen tároltuk a szereket, akkor érdemes azokból újat vásárolni.

Évről évre jó szándékkal tanácsolja a kertelőknek, hogy aki teheti, ilyenkor vegye meg a jelentős részét a növényvédő szereknek, mert a legtöbb mezőgazdasági bolt már bekészletezte azokat, és kedvezménnyel kínálja. Ilyenkor szaktanácsadásra is több idő jut, mint a hirtelen berobbanó „szezonban”.

A bevásárlólistán az első helyen szerepeljen a kora tavaszi lemosópermetezéshez való szerek beszerzése. Oldalunk olvasói tudják, hogy ilyenkor az egyik legfontosabb teendő a hatásos kezdeti növényvédelemben a jó időpontban és megfelelő szerekkel való kora tavaszi lemosópermetezés.

Az elmúlt őszünk nagyon csapadékos volt, emiatt sok helyen elmaradtak az őszi lemosások a kiskertekben, gyümölcsösökben. A téli hónapok is nagy részben enyhék voltak, ami miatt könnyeben átteleltek a kór és károkozók. Az elmúlt napok mínuszai sem tizedelték meg számottevően az áttelelő rovarokat és gombabetegségeket.

Veresné Rózsika besenyőtelki őstermelő az idei vetőmagokat készíti elő Fotó: MW

Akik nem szeretik a kemikáliákat használni, jó tudniuk, hogy a lemosó permetezőszerek a zöld besorolású készítmények közé tartoznak, rézzel, kénnel és növényi olajjal kombináltak. Ügyeljünk arra, hogy az őszibarackban a tömény dózisú, rezes szereket csak a fehérbimbós állapotig használhatjuk. Nem árt elővenni a permetezőgépet és átnézni az esetleges hibákat, azokhoz beszerezni az alkatrészeket.

Február végén elkezdhetjük a palántanevelést is. Ha szeretnénk a kertünkben tavasszal salátát, karalábét, fejes káposztát, kelkáposztát, retket, padlizsánt, karfiolt, zellert vagy brokkolit palántázni, ezeket elvethetjük cserépbe vagy szaporító tálcába, és nevelgethetjük őket egy napfényes helyen, amíg elérik a kiültethető kort. A paradicsom- és paprikamagokat március közepénél-végénél nem ajánlatos hamarabb elvetni palántanevelés céljából, hacsak nem rendelkezünk fóliával vagy üvegházzal. Az utóbbi években szabad földbe május végénél hamarabb nem mindenki tudta kiültetni a palántákat a „májusi fagyok” miatt. A házban tartott növények felnyurgultak és túl nőttek, a kezdeti virágokat is eldobálták.

A korai zöldségekkel se kapkodjunk!

Csak akkor szabad a vetéssel foglalkozni, ha a föld kiengedett, a talajhőmérséklet öt Celsius-fok körüli, és a talaj megfelelően elő van készítve. A jó talaj porhanyós, laza szerkezetű, amibe már bedolgoztuk a szerves vagy műtrágyát. Jelenleg sajnos a belvíz miatt a sáros talajon előkészítő munkákat sem tudunk egyelőre végezni. Azokat a magokat lehet ilyenkor vetni, melyek alacsony hőmérsékleten is képesek csírázni, és az átmeneti fagyoktól nem károsodnak, például a sárgarépa, a petrezselyem, a vöröshagyma, a hónapos retek, a mák, a fejes saláta és a borsó. A korai vetésnél arra érdemes odafigyelni, hogy ne vessük sekélyen a magokat. Ezeket a madarak észre veszik, és rákapnak a vetésre. Ha burgonyát szeretnénk vetni, már februárban elkezdhetjük a gumók csíráztatását. Egy ládába egy sorban elhelyezve tegyük őket olyan helyre, ahol legtöbb a természetes fény, és nagyjából tizenkét Celsius-fokon tudjuk őket tárolni. Április elején már elvethetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában