titán

2021.02.13. 07:00

Hatvanmilliós kormánytámogatást kapott egy lőrinci beszállító cég

Több mint hatvanmillió forintos támogatást kapott egy megyénkben is működő gépjármű-beszállító cég. A pénzt egyebek mellett a munkaerő megtartására fordíthatják.

Tari Ottó

Lőrinci alapkőletétel Titán 94 Kft.

Fotó: Czimer Tamas

Kedden a Külgazdasági- és Külügyminisztériumba volt hivatalos Szabó Zsolt országgyűlési képviselő és Pálinkás Péter, a megyénkbeli település alpolgármestere. A politikusok annak apropóján találkoztak Szijjártó Péter tárcavezetővel, hogy utóbbi ekkor jelentette be: a Lőrinciben működő Titán'94 Kft. is sikeresen pályázott kormánytámogatásra. A három magyar tulajdonú kedvezményezett vállalkozás közül a másik kettő egy ajkai, valamint egy fővárosi cég, amelyek együttesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajtanak végre. Ehhez a kormány összesen 400 millió forint támogatást biztosít, amivel 685 munkahelyet védenek meg – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. az egykori mátravidéki erőműi futballpálya területét vásárolta meg az önkormányzattól. Pálinkás Péter elmondta: ezen a telephelyen egyelőre öt-hat fővel zajlik a termelés, amit a későbbiekben bővíteni szeretnének. A beruházást még 2019 nyarán adták át, de a műszaki átvétel csúszása következtében valamivel később kapták meg a működési engedélyt. Most több mint hatvanmilliós támogatásban részesültek, ami hozzájárulhat a munkaerő megtartásához, a technológiai fejlesztéshez és a képzéshez. Az összeget az év végéig kell felhasználniuk. Az alpolgármester hozzátette azt is, hogy a kft. által megvásárolt terület alkalmas a termelőegység további bővítésére is.

Uri-Szabó Dezső, a Titán'94 ügyvezető igazgatója közölte: az elnyert támogatással olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyek a megkezdett innovációs fejlesztésekre épülve, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával jelentősen hozzájárulnak a vállalat versenyképességének megtartásához. Szabó Zsolt országgyűlési képviselő ehhez csatlakozva kiemelte: a vállalat célja, hogy minél nagyobb mértékben, jó minőségű termékekkel legyen jelen a beszállítói piacon. Átlátták azt is, hogy a válságban előre kell menni, fejleszteni kell és meg kell őrizni a munkahelyeket, amiben a kormány segítséget nyújt – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a beruházások eredményeképpen tovább nőnek a magyar autóipari beszállítói kapacitások, több magyar termék jelenik meg a nemzetközi autóiparban, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a három vállalat túllépjen eddigi beszállítói szintjén is. Mint fogalmazott, a járvány gazdasági kihívásai miatt rendkívüliek a körülmények, soha nem volt ilyen éles verseny a beruházásokért. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg tavaly a világban 42 százalékkal estek vissza a közvetlen külföldi beruházások, Magyarországon 140 százalékkal nőttek; itthon viszont újra 4 és fél millió ember dolgozik, ahogy a koronavírus-járvány előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában