támogatás

2021.02.18. 07:00

Több Heves megyei település lépett a fejlődés útjára, a cél a felzárkóztatás

Megyénkben Átányban, Kömlőn, Tarnabodon, Kerecsenden tavaly óta zajlik az éveken átívelő, komplex felzárkóztatási modell, amely lépésről-lépésre segíti a hátrányban élőket.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Beküldött

Két éve újabb, hosszútávú felzárkózási program indult el hazánk háromszáz településén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat modellje alapján. Megyénkben 2019-ben Tarnabod, tavaly Átány, Kömlő és Kerecsend került be a Belügyminisztérium által indított Felzárkózó Települések (FeTe) Programba, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével helyi civil szervezetek, egyházak valósítanak meg.

A már elindult, és a hamarosan kezdődő újabb programokat Kerecsenden vettük számba Elekné Román Katával, a projekt szakmai vezetőjével és Kiss Sándor jegyzővel, akik a helyi koordinátorok. A településen a megvalósító szervezet a Világítani Fogok Egyesület.

Megtudtuk, hogy a faluban a minden portára kiterjedő, szervezett rágcsálóirtással kezdődött a munka a múlt év végén. Meghirdették az ebek ingyenes ivartalanítási lehetőségét, hogy megfékezzék a kóbor kutyák szaporodását, s alkalmanként begyűjtik a gazdátlan négylábúakat is, új gazdát keresve azoknak. Elindult az ingyenes adósságkezelési szolgáltatás, melynek célja az eladósodott családok személyre szabott segítése, felvilágosítása a hitelek felvétele előtt. A kríziskezelő alapból súlyos válsághelyzetben nyújtanak támogatást. A középiskolásoknak korrepetálást szerveztek, és segítettek az internet-hozzáférés biztosításában is ott, ahol ez a megoldást jelentett.

Újabb sikeres pályázat révén márciustól szervezik meg a másfél évig tartó, személyre szabott tanulássegítést az egri Eszterházy Károly Egyetemmel együttműködve. Az új lehetőség, ahogyan elhangzott, kiegészítheti a nagy múltú Kerecsendi Sólymok Tanoda sikeres munkáját. Nagyon fontos, hogy az ő működésük folyamatosan jelen lehet a településen. Szakmai eredményeiken túl komoly segítség volt, hogy tavaly a járvány alatt több diákot tabletekkel is tudtak segíteni.

A FeTe munkatársai a napokban ingyenes szemvizsgálatot szerveztek a 3-18 évesek körében. A látásromlással küszködőknek most készülnek a szemüvegek, amelyeket ingyen kapnak meg. A helyi famíliák kérésére márciustól megkezdi tevékenységét a drogsegélycsapat is, amelynek tagjai szakértőkkel, önkéntes segítőkkel, a rendvédelemben dolgozókkal együtt próbálnak fellépni a terjedő jelenséggel szemben.

Jó hír, hogy mind a négy helységben elindul a Fókuszban a gyermek című pályázat is, amely amellett, hogy a védőnői munkát támogatja, családmentorai révén segíti hároméves korig a gyermeket nevelő családokat, illetve a várandós anyukákat. Jelenleg mind a négy községben zajlik a családmentorok képzése, akik várhatóan márciusban kezdhetik el a munkájukat.

A legalább nyolc évre tervezett program egyelőre tizenhat területen – így a közbiztonság, egészségügy, munkahelyteremtés, drogprevenció terén – próbál stratégiát alkotni a helyi adottságok figyelembe vételével.

Tarnabodon, Átányban, Kömlőn is felmérték a szegregátumokban élők helyzetét, az őket érintő legfőbb problémákat. Ezután a helyi intézményekben készült hasonló felmérés, s mindenütt kidolgozták a részletes cselekvési tervet, amely mentén hozzáláthattak a tényleges munkához. A forrást a Belügyminisztérium biztosítja úgy, hogy az országos programban részt vevők megvitatják a megoldási terveket és közösen szavaznak a költségvetés biztosította fedezet elosztásáról. Megyénkben a négy kiválasztott község mentorai rendszeresen konzultálnak, megosztják egymással tapasztalataikat. A Felzárkózó Települések nevű, hosszú távú programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a helyben dolgozó civilek is részt vesznek.

A fókuszban mindenhol a gyermek áll

Vecsei Miklós ­miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a program indulásakor kijelentette, nincs minden helyen használható módszer, ám mindenütt közös, hogy a fókuszban a gyermek van. A kiválasztott falvakban a lakosság iskolai végzettsége, foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya meghaladja az országos átlagot. A program szakmai alapja a Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely nem előre megírt feladatokat valósít meg, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlati megoldásokat, szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés irányába tett lépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában