károk

2021.02.19. 16:44

Újabb helyszíni felvételeken az egri vár bástyájának leomlott támfala

Az elmúlt napokban több alkalommal történt szakmai, műszaki konzultáció az egri várban a 2021. február 17-én leomlott Szép bástya D-NY-i támfalszakasz kárelhárítási, majd ezt követően helyreállítási munkálatainak mielőbbi megkezdése érdekében.

Heol

Forrás: Dobó István Vármúzeum

Fotó: DOBO ISTVAN VARMUZEUM

Mint ahogy arról korábban már írtunk, sajnálatos eset történt Egerben: leomlott az egri vár egyik bástyájának támfala. Az ügyben Mirkóczi Ádám polgármester mellett Oroján Sándor, az Fidesz frakcióvezetője is megszólalt, szerinte egy független szakértőkből álló vizsgálóbizottságnak kell tisztáznia a felelősség kérdését. A későbbiekben az is kiderült, hogy a kivitelező az ötéves, garanciális javítások ügyén vizsgálta meg decemberben a vár felújított részeinek állapotát.

Eger önkormányzata és a Dobó István Vármúzeum koordinálásával lezajlott bejárást követő egyeztetések elsődleges célja, hogy a szakemberek gyors megoldást találjanak az esetleges további károk megakadályozására, és ezt követően mielőbb megkezdődhessen a bástya megerősítése, majd a támfal helyreállítása – tájékoztatta portálunkat a Dobó István Vármúzeum péntek délután.

Közleményük szerint a Mirkóckzi Ádám által már említett vis maior forrás megigénylésére szóló pályázat előkészítése folyamatban van. Benyújtására a jövő héten kerül sor.

Mint azt írták, a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a műemléki épület továbbra is zárva tart, kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, a felmérést, kárelhárítást végző szakemberek, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be a területére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában