egészségügy

2021.03.02. 13:57

Hamarosan döntenek a háziorvosok a praxisközösségek kérdésében

Néhány nap állt rendelkezésére megyénk háziorvosainak, hogy döntsenek arról, kivel, milyen formában hoznak létre praxisközösséget. A cél a megelőzés, illetve az üres praxisok okozta alapellátási hiány ellensúlyozása.

Barta Katalin

A magasabb háziorvosi bér mostantól a praxisközösségek megalakulásától is függ

Forrás: Beküldött

Fotó: © Cseh Gábor

Nem sok ideje maradt a megyénkben praktizáló háziorvosoknak arra, hogy eldöntsék, milyen formában hoznak létre praxisközösséget. Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa érdeklődésünkre elmondta, a múlt kedden kapták meg az e-mailt, amelyben tájékozódhattak az új rendelkezésről. E szerint március 1-ig nemcsak a kórházakban dolgozó orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak kellett nyilatkozniuk, hanem a háziorvosoknak is dönteniük kellett, hogy belépnek-e egy praxisközösségbe. Így kaphatják meg azt a béremelést, amit a kórházban dolgozó orvosok is.

– A februárban megjelent kormányrendelet szerint a praxisközösség többféle formában jöhet létre. Egyrészt egy adott településen a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló rendelet szerinti kollegiális praxisközösségek szerveződhetnek, illetve egymással szomszédos egészségügyi alapellátási körzetekben, vagy egymással szomszédos településeken működő, legalább öt háziorvosi szolgálat részvételével alakulhatnak ilyen közösségek. Az egyesült praxisközösség több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködéses lehetőség – tudtuk meg tanácsadónktól, aki azt is elmondta, hogy ők a kollegiális közösség megszervezését látták indokoltnak. Hozzátette, az ehhez szükséges adminisztrációra, az adatok eljuttatására kedd délutántól péntekig volt lehetőségük, miközben kilencven ember oltását szervezték, bonyolították a rendelés mellett. Tény, az időzítés nem volt túl szerencsés, de megoldották. Az oltással is jól állnak a településen.

A magasabb háziorvosi bér mostantól a praxisközösségek megalakulásától is függ
Fotó: Beküldött

Tudomásul kell venni, hogy jelenleg hazánkban több mint hatszáz háziorvosi praxis betöltetlen, s a szakma elöregedésével ez a szám csak tovább nőhet. Ez 2010-ben csupán száznyolcvan volt. Ellátatlan beteg ugyan nem marad, mivel helyettesítéssel megoldják a helyzetet, ennek azonban a minőségi gyógyítás láthatja kárát. Megyénkben jelenleg közel húsz betöltetlen háziorvosi körzetet tartanak nyilván. Gyermekorvosból is nagyon kevés van, s számos fogorvosi körzet is betöltetlen.

Heves megyében már az elmúlt években is szerveződtek ilyen közösségek, pályázati támogatással. Dr. Kecskés Mária, Gyöngyöspata háziorvosa szakmai vezetőként irányította a térségükben tavaly nyáron lezárult közös munkát. Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos bevonásával, öt háziorvosi praxis részvételével jött létre az alapellátási közösség. Első körben húsz, a folytatásban pedig nyolc hónapig működött a modell, melynek célja az egészségcentrikus szemlélet erősítése volt.

A program lezárása után lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a praxisközösségek működtetése fontos a prevencióban, ám a szakemberhiányt nem enyhíti. Ráadásul a közös ügyek koordinálása, adminisztrálása, dokumentálása sok munkával jár.

A praxisközösségek olyan modellt jelentenek, amelyben az alapellátás szereplői – háziorvos, ápoló, védőnő – mellett például gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus is helyet kap. Így komplex, prevenciós szemléletű szolgáltatásokat nyújthatnak a páciensek lakóhelyén.

Megyénkben először 2018-ban alakult meg az egri, illetve a hevesi praxisközösség. A hevesiben Tenk, Átány, Kömlő és Tiszanána bevonásával négy felnőtteket, két gyermekeket ellátó és öt vegyes praxis kapcsolódott a közös munkába, közel tizenhatezer lakost érintve.

A betegek nem sokat érzékelnek

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok helyzetéről több alkalommal is egyeztettek a Kormány és a Magyar Orvosi Kamara képviselői. Abban minden szereplő egyetért, hogy a praxisközösségeket erősíteni kell. A cél a megelőzés, illetve, hogy lefedjék azt a területet is, ahol nincs háziorvos. Akik erre hajlandók, azok a háziorvosok megkapják a kórházi orvosok bérének nyolcvan százalékát, de esetenként a száz százalékát is. Azok az orvosok, akik nem hajlandók társulni, a mostani bérük és a kórházi orvosok bére közötti különbség harminc százalékát kaphatják meg pluszban. Az ígéretek szerint a betegek a változásból nem sokat érzékelnek majd, csupán annyit, ha egy adott praxisközösségben dolgozik szakorvos is, akkor az ajánlásért nem kell szakrendelőbe küldeni a beteget, hanem a praxisközösségen belül megoldható a probléma. Jelenleg több mint százhúsz praxisközösség működik Magyarországon. Ez a szám várhatóan megugrik a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában