vízmű

2021.03.23. 15:22

Ideiglenes szennyvíz-átemelőt építettek az Érsekkertben

Mint megtudtuk, azért nem nyílt árkos módszerrel történik a munkavégzés, hogy a védett terület növényzetét ne károsítsák.

Sz. M. L.

– Jelenleg ideiglenes átemeléssel történik a szennyvíz továbbítása az Érsekkerten keresztül, a földfelszín felett. Ez azért szükséges mert az 1927-ben épült szennyvíz alaphálózat rekonstrukciójának egy újabb fázisa zajlik – tudtuk meg Bárdos Zsolttól, a Heves Megyei Vízmű Zrt egri üzemegységének vezetőjétől. Hozzátette, azért nem nyílt árkos módszerrel történik a munkavégzés, hogy a védett terület növényzetét ne károsítsák közben.

- A főgyűjtő 40/60 centiméteres és 50/75 centiméteres tojásszelvényű csöveinek bélelése zajlik. Az anyagot amellyel dolgoznak a szakemberek nyolc órán keresztül kell megfelelő hőfokon tartani gőzöléssel, hogy a műgyantával átitatott bélelő anyag felvegye az eredeti csatorna alakját, megszilárduljon. Mivel a szakaszon talajvíz-betörés is történt, ezért ezt követően nyolc órán keresztül, a végleges szilárdság eléréséig nyomás alatt tartották. Most a tisztítóaknákban a folyásfenék kialakítása zajlik. A Mocsáry, a Kossuth Lajos és az Egészségház utcai munkálatok után ez a szakasz az Eger város szennyvízcsatorna – hálózatának fejlesztése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése KEHOP-projekt következő eleme. Ezzel teljessé válik a főgyűjtő rekonstrukciója – magyarázta Bárdos Zsolt.

Elmondta azt is, hogy a következő hetekben négy ütemben szeretnék befejezni a csatorna bélelését. Elsőként az Érsekkert Hadnagy úti oldalától a Strand bejáratáig, majd onnan az Egészségház utcáig.

Ezek is érdekelhetik