megnyitó

2021.03.04. 13:17

Különleges emlékkiállítást nyitottak meg a Dobó téren

A 30 éve Szabadon – Amit lebontottunk projektben közterületi installációt állítottak fel a Dobó téren azzal a céllal, hogy információhoz juttassa azokat, akik már szüleiktől, és nagyszüleiktől hallhattak a rendszerváltásról, körülményeiről valamint az eseményeiről.

M. H.

Különleges emlékkiállítást nyitottak meg csütörtökön a Dobó téren. Az alkotás a rendszerváltásnak állít emléket. A sajtótájékoztatón elhangzott, ez a kiállítás olyan városokban látható, ahol annak idején Lenin szobor állt. Eger egyike ennek a 18 településnek. A formája után hypercube-nak nevezett köztéri installáció a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében valósult meg. Az alapítványt az eseményen László Bernadett kutató képviselte, aki elmondta, az emlékév legfontosabb feladata, hogy felidézze a rendszerváltoztatás eseményeit azokban, akik átélték, valamint közelebb hozza ezt az időszakot a fiatal generációhoz.

Mirkóczki Ádám polgármester személyes élményeit osztotta meg, felidézte, hogy televízión nézte Nagy Imre újratemetését. Lestár Péter, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2019-ben a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökével közösen dolgozták ki a pályázatot. Az oszlop mellett egy tematikus újságot is eljuttatnak a gimnáziumokba, hogy a fiatalabb korosztály is közelebbi információkhoz juthasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában