koronavírus

2021.03.11. 11:27

Nincs pánik: a Heves megyei önkormányzatokat felkészülten érte a szigorítás

A járvány harmadik ­hulláma miatt hétfőn bevezetett szigorítások emlékeztetnek ugyan a tavaszi állapotra, de közel sem azonosak azzal. Megyénk települései is felkészültek a helyzet kezelésére.

Szabó István

Vassné Nagy Anita óvónő gondjaira egy gyermeket bíztak Nagyúton

Forrás: Beküldött

A járvány tavaszi tapasztalatai alapján a legalapvetőbb intézkedésekre már előre felkészülhettek a települések vezetői. Az óvodák és az általános iskolák újabb bezárására kész tervvel rendelkeztek, és hangsúlyos mindenütt az oltás elősegítése.

Markazon a családok számára a legnagyobb megpróbáltatást a gyermekek felügyeletének biztosítása jelenti. Holló László polgármester elmondta, hogy személyesen is érintett e kérdésben, és úgy látja, a legtöbb helyen felváltva igyekeznek otthon maradni a szülők. Akinek ez nem járható út, annak az óvoda ügyeletet tart.

– Kis közösség a markaziaké, úgy érezzük, a járvány az elmúlt hónapokban átfutott rajtunk. Nem hallok új fertőzöttekről a faluban. Külön készültünk az idősek fokozott segítésére is, de egy kérelem sem érkezett eddig tőlük – adott hangot véleményének Holló László.

Nagyúton a bevezetett intézkedéseket maradéktalanul betartatják, tájékoztatott Tóth Géza polgármester. Ennek is köszönhetően a községben nincs növekedés a fertőzöttek számában. Az általános iskola alsó tagozata működik helyben, annak mind a tizenhat tanulójáról tudnak a szülők vagy a családtagok gondoskodni a bezárás ideje alatt. Az óvodában egy gyermek tartózkodik napközben, Vassné Nagy Anita óvónő tájékoztatása szerint a többiek felügyelete megoldott.

Vassné Nagy Anita óvónő gondjaira egy gyermeket bíztak Nagyúton
Fotó: Beküldött

Abasáron az önkormányzati intézmények dolgozói javarészt decemberben átestek a fertőzésen, így a működésük zavartalan. Kazsu Attila polgármester szerint a fizikai érintkezések minimalizálásával tartható ez az állapot.

– A helyzet más, mint tavasszal volt. Most ügyeletet tarthat az óvoda, ahol hat gyermekre vigyáznak a szülők munkaideje alatt. Tizennyolc óvodásra tudnak felügyelni otthon, így csak az volt a feladat, hogy megszervezzük nekik is az étkezést. Az iskolások szülei még nem jelezték az igényt, ott a gyermekelhelyezés megoldott. Volt viszont, aki segítséget kért, mert otthon csak két számítógép áll a három diák rendelkezésére – összegezte Kazsu Attila.

Viszneken Fodor János polgármester arról beszélt, hogy eddig semmilyen pluszintézkedésre nem volt okuk. Mindössze ketten vannak karanténban, s az hamarosan lejár.

Kompolton Balázs Zoltán polgármester elmondta, hogy a hírek félreértést okoztak a településen. Ezért a jegyzővel és az intézményvezetőkkel egyeztetve az óvodavezető felvette a kapcsolatot a szóban forgó családokkal, megerősítve, hogy az óvoda ügyeletet tart.

– Tágas, modern óvodánkban öt csoport- és egy fejlesztőszoba biztosítja, hogy a gyerekeket biztonságosan el tudjuk különíteni egymástól. Akár húsz kicsire is tudunk vigyázni. A konyhánk is működik, az étkezés biztosított – erősítette meg Balázs Zoltán.

Segítik az oltás lebonyolítását

Valamennyi településen kiemelt feladatként kezelik, hogy segítsék a járvány leküzdésében elsődleges fontosságú védőoltások folyamatos beadását. Az önkormányzatok a kisbuszaikat ingyenes biztosítják, így támogatják a vakcinázást.

Akadnak, akiknek sem a családi, sem az ismerősi köre nem tudja megoldani a szállítást, különösen a távolabbi oltópontokra. Abasáron többeket Gyöngyösre, Egerbe, Parádra kell fuvarozni emiatt. Ezt a község vezetése, kérésre, akár heti két alkalommal is vállalja.

Kompoltról a leggyakrabban Füzesabonyba viszik azokat, akiknek az oltása nem helyben történik. A falubusz háztól házig szállítja őket, a helyszínen pedig segítenek nekik a nyomtatványok kitöltésében, és a jármű addig velük marad, amíg a tünetek megfigyelési ideje le nem telik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában