észlelés

2021.03.19. 11:30

Ostorosi UFO-akta: szakértővel eredtünk a rejtélyes fény nyomába

Miskolci László nógrádi ufószakértő szerint az idegenek kutatása még gyerekcipőben jár hazánkban. Leginkább csak hipotézisekre, feltételezésekre, fantáziálásra és elméletekre hagyatkozunk.

Tóthpál Zoltán

A Heves Megyei Hírlapban 2010. január 11-én terjedelmes cikk jelent meg néhány Heves megyei ufóészlelésről. Több szemtanú, szakértő is elmondta véleményét a jelenségekről, így egyebek között arról az esetről is, amely 2005. május 23-án éjszaka történt az ostorosi tónál. Mint azt akkor írtuk, több szemtanú is volt, s az észlelés hitelességét megerősítette az állatok szokatlan viselkedése és egy adóvevő rendellenes működése is.

Megsüketült a mobil az ostorosi tónál

„A környéken már több esetben vizsgáltak hiteles ufóészlelést, s a konkrét helyszín – a kutatók szerint – nagyon ideálisnak látszott akár egy „titkos leszállóhely” számára is, írta a Hírlap anno. Ezt a megállapítást támasztotta alá két szemtanú elbeszélése is. Arról számoltak be, hogy kutyájuk megijedt, a mobil pedig megsüketült, mikor kelet felől egy diszkosz alakú fehér fény jelent meg az égbolton és feléjük közeledett.

– Nem messze van a reptér, azt gondolták, hogy egy bajba jutott repülőgép érkezik a tóba. Erre fényképezni kezdtek a mobillal, a fényjelenség azonban nem landolt a tóban, hanem a tó előtti völgykatlanban kezdett el manőverezni hol lassabban, hol meg óriási sebességgel, és tette ezt úgy, hogy közben semmilyen hangot nem lehetett hallani – írtuk akkor a cikkünkben.

A jelenség alatt a kis adóvevő már-már fület bántó, sípoló hangot adott. Amikor aztán a tányér alakú objektum kelet felé elment, a sípolás gyengülni kezdett, majd teljesen megszűnt. A szemtanúk véleménye szerint – akik mintegy ötven-száz méter távolságból figyelték a fényjelenséget – az ismeretlen látványosság négy-öt percig volt látható. Hol lassabban, hol gyorsabban, de állandóan mozgásban volt, teljesen hangtalanul manőverezett, és eléggé erős, egyenletes fehér fényt bocsátott ki magából.

Portálunk most megkereste Miskolci László nógrádi ufószakértőt, akit egyebek mellett az észlelés hitelességéről kérdeztünk.

– Emlékszem, hallottam és olvastam is az észlelésről. Mivel nem kutattam az esetet, nehéz lenne bármit is mondani róla. Az ostorosi esetnél például valóban voltak fotók, de nem voltak meggyőző erejűek, ugyanis a tanú legalább 15 percig látta az ufókat, a fotók első és második fele között akár nyolc perc szünet is eltelt, mégis a tárgyak szinte hasonló pozícióban vannak. Ráadásul mindegyik kép éles, egy sem mosódott el, pedig a jelenség állandó mozgásban volt. Ez elég hihetetlennek tűnik. És mivel a fotók mobillal készültek, a telefonok akkori képfelbontása pedig még kicsi volt, így nehezen elemezhető is – fogalmazott a szakember.

Miskolci Lászlót arról is kérdeztük, hogy van-e egy általános statisztika arra, hogy a hasonló észlelések hány százaléka vehető komolyan. Mint mondta, a különböző országok statisztikai adatai szerint az esetek kilencven százaléka megmagyarázható, és öt-tíz százalék marad kérdéses a látott objektumok vagy tapasztalat eredetét illetően. Hozzátette: Magyarországon sajnos nem létezik átfogó adatbázis, de itt is hasonló arányokról lehet beszélni.

– A különböző szervezetek és klubok soha nem vetették össze a teljes adatbázisaikat, sokszor külön-külön dolgoztak – részletezte, hozzátéve, hogy saját kutatásai szerint az emberek többsége sajnos nem ismer fel sok hagyományos égi jelenséget sem.

Nézték már ufónak a Vénuszt is

– Én is találkoztam már olyannal, aki a Vénusz-bolygó erős fénye vagy a szcintilláció miatt ufónak vélte a csillagok egy részét. Sokan nem ismerik fel a ritka légköroptikai jelenségeket, mint mondjuk a fényoszlopokat, amiket mostanában az országban is többfelé rögzítettek. Viszont vannak olyan magyar beszámolók is, amik olyan égi jelenségeket ábrázolnak, amik nem egyeztethetők meg semmilyen ismert jelenséggel sem – tette hozzá.

A szakember szerint nagyon fontos a szemtanúk alapos kikérdezése, tudniillik ha valaki tényleg hazudik, akkor idővel már nem fog minden apró részletre pontosan emlékezni és lebukik.

– Nálam bevett módszer, hogy vissza-vissza kérdezek apróbb dolgokra, miután meghallgattam valakit. Ha van rá lehetőség, akár egy-két hónappal később ismét beszélek a tanúval. Ha valaki hazudik, nem fog minden dologra emlékezni, így a kérdéseimre adott válaszai el fognak térni egymástól, ahhoz képest, amit korábban mondott. Volt már ilyenhez is szerencsém, de volt olyan is, aki mindig mindent ugyanúgy mondott el, még ha egy év után is kérdeztem ki – mondta.

Egyre nyitottabbak az emberek

A nógrádi kutató arról is beszélt, hogy az emberek mára egyre nyitottabbak a földönkívüliekről érkező hírekre. Mint mondta, ehhez hozzájárul az is, hogy egyre komolyabb szakemberek szólalnak meg a témában és mondják el tapasztalataikat, nem pedig laikusok, így már sokkal nehezebb őket megkérdőjelezni. A kormányzatok egy része is elkezdte szivárogtatni az évtizedekig letagadott ufóaktákat.

– Természetesen ezek egy része lehet tudatos manipuláció, hogy az emberek hogyan reagálnak az adott hírre. De lehet, hogy mindez csupán a jéghegy csúcsa: a valóban fontos és megkérdőjelezhetetlen felvételeket-adatokat soha nem fogják kiadni. Már megtehették volna, de nem tették – fűzte hozzá Miskolci László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában