díjátadás

2021.03.04. 12:03

Posztumusz díszpolgári címben részesítették a tavaly elhunyt Kelemen Csabát

Hivatalosan is átadta csütörtökön Mirkóczki Ádám polgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából odaítélt, kiemelkedő szakmai munkáért járó díjakat. Idén kulturális területen végzett munkájukért hatan részesültek elismerésben.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Berán Dániel

- Büszke vagyok arra városvezetőként, hogy Egerben nem szűkölködünk a kultúra jeles képviselői között. Kellemes dilemma az, mikor ilyen kiváló emberek között kell dönteni – emelte ki a polgármester köszönöntőjében. Hozzátette, hogy köszönetét fejezi ki mindazoknak akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a város szellemi fejlődéséhez.

Eger önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott a tavaly elhunyt Kelemen Csaba színművésznek, aki 31 évig volt a Gárdonyi Géza Színház tagja. Az elismerést a művész özvegye, Kelemen Csabáné Lengyel Edina vette át Mirkóczki Ádám polgármestertől.

Díszpolgári címet kapott Dancz Pál is az Egervin nyugalmazott vezérigazgatója. Pro Agria szakmai díjat vehetett át Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese és Halászné Szilasi Ágota művészettörténész, főmuzeológus. Magas színvonalú művészi munkásságáért Gárdonyi Géza-díjat adományoztak Bereczki Vilma zenész részére. Kiemelkedő teljesítményéért pedig Kiváló Munkáért kitüntetést kapott Tanyi Sándor a Dobó István Vármúzeum munkatársa.

Kelemen Csabáné Lengyel Edina lapunknak elmondta, nagyon megtisztelőnek tartja az elismerést.

- Azt hiszem ezt Csaba nevében is mondhatom. Mindene volt ez a város, mindig tenni akart érte. Számos színházban vendégszerepelt, de a jelentős szakmai tevékenysége Egerben teljesedett ki. Ez élete fő műve. Köszönöm, hogy megtisztelte a város ezzel a jelentős címmel – húzta alá a művész felesége. – Az Agria Nyári Játékok az ország harmadik legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozata, számos nagy élményt nyújtó előadást hozott Egerbe, az elmúlt huszonöt évben száznyolcvanat. Csaba együtt lélegzett a várossal, folyamatosan részt vett a kulturális rendezvények szervezésében. A munka amely nevéhez fűződik országosan is elismert és ismert. Az, hogy feleségeként mellette lehettem esélyt ad arra, hogy életben tartsam mindazt amit ő világra hozott és tovább építsem. Ezzel tartozom az emlékének és a városnak is. Eger ezzel a címmel most hivatalosan is elismerte Csaba munkásságát, és bizonyította, hogy a szeretet ami őt hajtotta kölcsönös – fogalmazott Kelemen Csabáné Lengyel Edina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában