koronavírus

2021.03.08. 07:53

Szigorítások: fontos változtatások léptek életbe az Egri Törvényszéken

A legfontosabb változásokról Hoszné dr. Nagy Tímea tájékoztatta a Heolt.

Heol

A megújult egri törvényház pompás épülete Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A 2021. március nyolcadikától hatályos, a veszélyhelyzet során érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedések újbóli bevezetéséről szóló rendelet értelmében a bíróság előtti peres és nemperes eljárásokban a következő, ügyfeleket érintő főbb változásokról tájékoztatta portálunkat Hoszné dr. Nagy Tímea sajtószóvivő:

  • A bíróság valamennyi szervezeti egységében, így a kezelőirodákon és az ügyfélközpontban is szünetel az ügyfélfogadás, ügyfélsegítő napokat sem lehet tartani. A kezelőirodák az Egri Törvényszék és a járásbíróságok internetes honlapján található elérhetőségeken telefonon a felvilágosításra jogosult személynek kizárólag a tárgyalás (meghallgatás) időpontjáról, az iratok hollétéről, illetve arról adhatnak tájékoztatást, hogy az ügyben érkezett-e szakértői vélemény, továbbá terjesztettek-e elő jogorvoslati kérelmet, amennyiben a felvilágosítást kérő személy azonosításához szükséges adatokat közli. További tájékoztatást az egyes ügyekben, írásban, az adott ügy ügyszámát megjelölve kérhetnek az ügyfelek.
  • Kizárólag postai úton vagy elektronikusan érhető el céginformációs és egyéb szolgáltatás.
  • A polgári peres eljárásokban a kitűzött tárgyalásokat a bíróság elhalasztja, azon az idézetteknek nem kell megjelenniük, a szükséges eljárási cselekményekről a bíróság a feleket és az eljárás egyéb résztvevőit írásban tájékoztatja az egyes ügyekben. A peres eljárásokban a bíróság a felek írásbeli beadványai alapján jár el, tárgyaláson történő bizonyítást igénylő ügyekben a tárgyalást elektronikus hírközlő hálózat útján tartja meg, ha ennek feltételei nem biztosítottak, a tárgyalás megtartása helyett a tárgyalási nyilatkozatokat a bíróság írásbeli formában, vagy elektronikus eszköz útján szerzi be. A bíróság az ítéletet tárgyaláson kívül hozza meg, a felek egyezségét tárgyaláson kívül is jóváhagyhatja. A fellebbezési eljárásokban a bíróság tárgyaláson kívül jár el.
  • Az írásbeli beadványokat a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben lehet elhelyezni.
  • A büntetőeljárásokban, amennyiben az eljárási cselekmény telekommunikációs eszköz útján nem tartható meg, a vádemelés után tárgyalást és nyilvános ülést 2021. április 5-ét követő időpontra kell kitűzni, illetve elhalasztani.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában