sztrájk

2021.03.04. 12:38

Újabb fejlemények: a B. Braun reagált a gyöngyösi gyárban történtekre

A világ egyik vezető egészségügyi vállalatcsoportjaként a B. Braun orvosieszköz-gyára a térség meghatározó, Gyöngyös városának legnagyobb munkaadója, amely jelenleg több mint 1600 munkavállaló számára biztosít hosszú távú munkalehetőséget és stabil munkahelyet.

Heol

2021 02 23 BBraun üzemegysége - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A B. Braun vállalatcsoport vezetése az elmúlt időszakban többször kifejtette, hogy a pandémia miatt jelentősen csökkent a gyöngyösi gyárában előállított termékeik iránti kereslet. Az elnapolt és nem sürgős műtéti beavatkozások az orvosi eszközök felhasználásának visszaesését eredményezték, ennek következtében a megrendelésszám is lecsökkent, így 2021-ben előreláthatólag több millióval kevesebb termék kerülhet le a gépsorokról. A vállalat 2021. januári eredményei már igazolták a borús előrejelzéseket, eszerint a Gyöngyösön előállított termékek értékesített mennyisége – darabszám tekintetében – kétszámjegyű visszaesést mutat – tájékoztatta portálunkat a B. Braun.

A közlemény szerint az év eleji nehézségek várhatóan az egész év teljesítményét meghatározzák, mivel az elhúzódó járványhelyzet miatt a kórházi megrendelések számában nem várható jelentős változás. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy nem sikerült megegyezni a B. Braun Vasas Szakszervezet képviselőivel, akik elutasították a vállalat által felkínált opciók mindegyikét. A vállalat a nehéz gazdasági helyzetben is 4,7-5,4 százalékos alapbéremelést ajánlott a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínált a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével.

Mint azt írta, a januári tényszámok alapján az ösztönző rendszernek köszönhetően a jövedelemnövekedés 415 munkatárs esetében haladta volna meg az előző évi alapbérhez képest a 8 százalékot. A vállalat bérjavaslata szerint egyébként még az ösztönző teljesítménybónusz elérése nélkül is bruttó 376 ezer 904 forint jövedelmet érhetnének el a legalacsonyabb órabérű munkatársak egy ledolgozott hónap után. A vállalat a jelenléti bónusz és a teljesítménybónusz mellett kiemelkedő szinten nyújt jóléti és támogató jellegű juttatásokat, amelyek között szerepel SZÉP-kártya, egészségügyi szűrések, szociális támogatás, kulturális támogatás és csapatépítő programok. Évente fizetett Törzsgárda-bónusszal ismeri el azon dolgozói munkáját, akik már hosszabb időt töltöttek el a vállalatnál.

A B. Braun vezetése számára a legfontosabb cél a fenntartható működés biztosítása és ezen keresztül a munkahelyek hosszú távon való megtartása. Míg csak hazánkban munkahelyek tízezrei szűntek meg a világjárvány miatt, addig a B. Braunnál a munkavállalók száma és a fizetések is stabilak, a régióban továbbra is vezető helyen maradtak. A vállalat bízik abban, hogy a Szakszervezet belátja és elfogadja azt a tényt, hogy az egészségipar szereplőit különböző módon érinti a koronavírus válság, és megérti, hogy a cég lehetőségei lényegesen megváltoztak az elmúlt évek dinamikus növekedését követően. Ennek ismeretében a Szakszervezet a vállalatvezetés béremelési javaslatát elfogadva, és vele együtt dolgozik majd azon, hogy a gyöngyösi gyárat a járvány elmúltával ismét növekedési pályára állítsa. A sztrájk veszélyezteti ezt a folyamatot és tovább rontja a cég pénzügyi helyzetét, veszélybe helyezve a 30 év alatt felépített cégcsoporton belüli bizalmat a gyártóhely felé, ami a további beruházásokat és így a növekedést kockáztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában