természet

2021.04.12. 13:35

60 madárodút helyezett ki iskolák, óvodák udvarán az Egererdő

2021-ben hazánk ad otthont az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak, mely szeptemberben fog megvalósulni Budapesten és több vidéki helyszínen.

Heol

Forrás: beküldött

Az őszi világkiállítást számos kapcsolódó program előzi meg, melynek egyik eleme az emlékerdő ültetési akció volt. Az állami erdőgazdaságok, így az Egererdő Zrt. is 1 hektár erdő ültetésével állítottak emléket a világeseménynek – tájékoztatott Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető.

Mint megtudtuk: az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás nevéből már jól látszik, hogy a szervezők nemcsak a vadászat, hanem a természetvédelem fontosságát is hangsúlyozzák. A természetvédelmi akciók egyike, a madárodú kihelyezési program március 31-én zárult. Az Egererdő Zrt. összesen 60 darab A és B típusú madárodút és 6 darab etetőt helyezett ki a környékbeli iskolák, óvodák udvarán, a mátrafüredi erdészeti iskola parkjába illetve frekventált erdei csomópontokban és turistaházaknál.

Az Ilona-völgyben is helyeztek ki odúkat Fotó: beküldött

– Valószínűleg, ha nem lennének mesterséges odúk, kisebb számban tudnának a madarak fészket rakni – mondta ifj. Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. természetvédelmi és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese. – A madárodúk kihelyezésével főként a fiatal erdők élőhelyét fejlesztjük, fészkelő helyet biztosítva az odúlakó madaraknak. Leggyakoribb odúlakó madaraink a

mezei veréb, a cinegék, a csuszka, az örvös légykapó és a harkály.

Ezek közül csak a harkály képes csőrével kisebb-nagyobb üregeket vájni a fába, melyet idővel elhagyva, benne a kisebb odúlakó madarak kapnak lehetőséget a fészekrakásra. A madarak számának növekedésével az erdő egészségesebbé válik, az immunrendszere s a biodiverzitása növekszik.

A termést károsító rovarok hernyóit elfogyasztják a madarak, így a makk

csírázóképessége, vitalitása is sokkal jobb lesz. A saját környezetünkbe kirakott odúkkal is védhetjük a természetet, így mindenkit buzdítunk rá, hogy készítsen saját odút, és teremtsen madárdalos kertet a madarak és a család örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában