zöld település

2021.04.23. 07:00

Döntött a lakosság: tilos az avarégetés Petőfibányán

Az önkormányzat vezetése szeretné, ha a szó ­igazi és átvitt értelmében is kizöldülne az egykori bányásztelepülés. Sajnos, meg kell küzdeniük a negatív jelenségekkel is.

Tari Ottó

Az önkormányzat a legszebb társasházakat és magánportákat is díjazza Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

– Településünk ragaszkodik az egészséges levegőhöz, így füstmentes marad, tilos az avarégetés! – osztotta meg az önkormányzat vezetésének döntését Juhász Péter polgármester. Indoklásként közölte: noha a veszélyhelyzet idején átmenetileg újra engedélyezhetnék az égetést, a korábbi tapasztalatok és a lakosság háromnegyedének kérésére az egészségesebb megoldást választják. Havonta egy alkalommal mindenkinek lehetősége van a zöldhulladék elszállításának ingyenes igénybevételére.

– Avarégetés helyett válasszuk inkább a komposztálást, aminek eredményeként maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik – jelentette ki a község első embere.

A zöldhulladék elvitelére legközelebb várhatóan május 15-én nyílik lehetőség. Ugyancsak környezetvédelmi céllal vezették be a szelektív hulladékszállítást, amelyre minden hónap második és negyedik keddjén kerül sor. A járat legközelebb április 27-én, majd május 11-én és 25-én közlekedik, a kommunális szemét elszállításának időpontjai változatlanok.

Az önkormányzat a legszebb társasházakat és magánportákat is díjazza
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A polgármester szerint azonban hiába a jobbításra irányuló szándék, ha néhányan figyelmen kívül hagyják a közösségi érdekeket.

– Egyre többen gondolkodunk felelősen és tudatosan, mégis mindig akadnak olyanok, akik senkivel és semmivel sem törődve képesek bárhol, akár az utcán is, eldobni a szemetet. Sőt, még ők vannak felháborodva, ha figyelmeztetjük őket – hívta fel a figyelmet a negatív jelenségre Juhász Péter. – Évek, évtizedek óta harcolunk a szemetelőkkel, az illegális hulladékok lerakóival. A törvény egyre szigorúbban bünteti az utóbbi cselekményt, de még mindig vannak felelőtlen emberek, ezért mindenkit arra kérünk, ne hagyjuk, hogy Petőfibánya szemétteleppé váljon! Kérjük, ha látják, hogy valaki szemetel, zsákokat, sittet vagy egyéb hulladékot pakol le, azonnal hívják a polgárőrséget, a rendőrséget, a körzeti megbízottat vagy a polgármesteri hivatalt! Ma már szinte mindenki rendelkezik egy azonnal bevethető fényképezőgéppel a telefonján; kérjük, ha tehetik, készítsenek fotót az elkövetőről! Ha sikerül beazonosítani az illetőt, aki megkapja méltó büntetését, s remélhetőleg örökre elvesszük a kedvét a szemetelésről.

Ide kapcsolódó hír az is, hogy nemrég az Iskola utcában lévő óvodai konyha nagykapuja elé használt zsiradék- és sütőolajgyűjtő, sárga színű edényt helyeztek ki. A kezdeményezés indokoltságát jelzi, hogy a kuka alig három hét alatt megtelt, tartalmát el is szállították.

– Ha hihetünk a környezetvédők számításainak, településünk lakossága ezzel az egyetlen, olajjal telerakott edénnyel több millió liter ivóvizet mentett meg a szennyezéstől. Az összegyűjtött olajat száz százalékban újrahasznosítják, a feldolgozás során bioetanol készül belőle. A gyűjtőcég ezenfelül minden hasznosítható kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést juttat közalapítványunk részére – mondta Juhász Péter.

Ki kellett vágni sokak kedvenc fáját

A képviselő-testület tagjai a téli hónapokban szakértőkel együtt bejárták a települést, s közterületeken lévő fák közül kivágásra jelölték azokat az egyedeket, amelyek esetében valószínűsíthető volt a korhadás, a balesetveszély. Ezek egyike volt a Tárna utca elejére behajló, sokak kedvencének számító fűzfa is, amit több szakember is megvizsgált, s egyértelműen azt javasolták, hogy szükséges a kivágása. A tapasztalatok megerősítették a döntést: a kívülről szép, látványos öreg fa belülről teljesen elkorhadt, s egy nagyobb viharban akár életveszélyessé is válhatott volna. Most már nyugodtan közlekedhetnek az arra járók. A község vezetése kéri a helyieket, ha a településen olyan fát látnak, amelynek a törzsén, a koronáján betegségre utaló nyomokat észlelnek, jelezzék a polgármesteri hivatalban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában