SZÍNÉSZLEGENDA

2021.04.16. 10:06

Elment a pélyi legenda: 10 emlékezetes filmszerep Törőcsik Mari életéből (videók, fotók)

A közönség szeretete éltette a pénteken elhunyt színészlegendát, a magyar színjátszás felejthetetlen alakját. Egy egész ország gyászolja Törőcsik Marit.

Heol

Forrás: Fortepan

Fotó: Szalay Zoltán

A pélyi születésű színésznő életét szűkebb hazánk rendszeresen nyomon követte, az elmúlt hetekben pedig egy ország aggódott a színészlegendáért. Törőcsik Mari állapotáról hetekig nem lehetett tudni semmit, majd többen megerősítették, hogy tüdőgyulladást kapott a legenda. Barátja, Jordán Tamás korábban elmondta, szerencsére nincs komoly baja a színésznőnek, sőt három hete úgy gondolta, húsvétra már haza is jöhet.

Törőcsik Mari Pélyen 2017-ben Fotó: Korsós Viktor / Heves Megyei Hírlap

Legutóbb arról számoltunk be, hogy Törőcsik Mari állapota változatlan, nincsen semmi baja, nincs tüdőgyulladás és a koronavírust sem kapta el. A járványra és a korára való tekintettel sokkal jobbnak látják orvosai, ha bent tartják a kórházban. Mint kiderült, azért nem voltak új hírek a művésznő állapotáról, mert a család nyugalmat szeretett volna és kérték, hogy senki ne terjesszen álhíreket a színésznő állapotáról.

Sokáig úgy tűnt, minden rendben van, s megnyugodhattunk, hogy a színésznő jól van. Pénteken azonban érkezett a tragikus hír, miszerint elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész nevéhez számos legendás film kötődik.

A Körhinta

Szerelem

Édes Anna

Szerelmem, Elektra

Déryné, hol van?

Egy őrült éjszaka

Szamárköhögés

Felkelés

Aurora Borealis – Északi fény

Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. Amikor 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev „visszarendezte” az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott – emlékezik a színésznőre a Nemzeti Színház.

Törőcsik Mari 1964-ben a Művelődésügyi Minisztérium művészeti díjainak átadó ünnepségén
Fotó: Hunyady József / Fortepan

Mint megtudtuk: a színésznő 1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. A számok is elképesztőek: százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta.

A gyönyörű Törőcsik Mari 1965-ben Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan

Törőcsik Mari munkássága előtt Eger is tisztelgett, ő kapta meg ugyanis a harmadik csillagot az Eger Sikeréért Egyesület alapította Egri Csillagok Sétányon 2019-ben. Akkor egri kötődéséről elmondta, hogy szülei és testvére is az egri Ciszterci Gimnáziumban és az Angolkisasszonyoknál tanultak. Kiemelte Pély után Eger városát tartja második otthonának.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Gratulálunk a művésznőnek! 📷Cikkünkben képgalériát is találtok

Mint megtudtuk: Törőcsik Marit a közönség szeretete éltette. Kellő szerénységgel volt büszke az emberek feléje áradó szeretetére. A nagy alakítások, a tehetség, a kivívott és megérdemelt elismerés mellett valami egészen különleges sikerben is része lehetett Törőcsik Marinak: ő az egyetlen, aki magyar színésznőként világsztár lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában