Oktatás

2021.04.13. 07:00

Hiányolják a szóbeli érettségi lehetőségét a Heves megyei diákok

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára bejelentette, csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik s a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Tanár és diák is kifejtette véleményét a témában.

Molnár Helga

Nagykanizsa, 2020. május 6. Védõmaszkot viselõ diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2020. május 6-án. Történelembõl középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségizõ vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Az államtitkár elmondta, azon tárgyak esetében, melyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Egy megyénkben dolgozó tanár elmondta, a gyerekek lelkesen készültek a szóbeli érettségire, így szavai szerint jobb lett volna, ha időben tudnak a lehetőségeikről, a valószínű forgatókönyvekről.

Mint mondta, a digitális oktatásban sok lehetőség van, ám fejleszteni kell még. Hozzátette, nehéz volt beleszokni, már novemberben látszott, hogy mindent lehetetlen ily módon megcsinálni.

– Ennek okán decembertől több kiscsoportos megbeszélést tartottam az egészségügyi szabályok betartása mellett. Januártól, februártól szervezetten biztosított az iskola heti két órát, így a tanulók konzultálhattak. Ez némileg kompenzálta a kieséseket, az érettségizőknek segítség volt. Minden technikai eszközt kipróbáltunk, de le kell szögezni, a személyes kapcsolatot semmi nem helyettesítette – fűzte hozzá.

Tavalyhoz hasonlóan idén is jellemzően csak írásbeli vizsgák lesznek MTI-fotó/Komka Péter

A személyes hozzáállása szerint megismételné ezt az évet, de nem hiszi, hogy sokan így döntenek. – Tanuljanak szorgalmasan, bizakodjanak abban, hogy aznap jó formában lesznek. Nem történik semmi, ha nem jön össze, októberben javíthatnak, szintet is emelhetnek. Senki ne fogja fel fatalista módon a vizsgát, nincs itt a világ vége, ha nem sikerül – hangsúlyozta.

Egy érettségi előtt álló megyénkbeli lány elmondta, biológiából, kémiából érettségizik a kötelezőkön túl. – Az év elején másfél hónapot még iskolában voltunk, s az ismétlésnek nagyon jól jött. Könnyebb volt aztán online-ra átállni, mint tavasszal, kész volt a technikai háttér, nem vesztettünk időt. Mi is és a tanáraink is jobban szerettük a hagyományos oktatást, a visszajelzéseket. Mint érettségiző, nehezen éltem meg, hogy nem voltunk benn. A legfontosabb tárgyaimnál voltak zökkenők, egyeseknél könnyebben ment az itthoni tanulás, másoknál akadtak gondok. Nagyon jó volt viszont, amikor bemehettünk konzultálni a tanárainkkal, az mind lelkileg, mind a tanulás szempontjából rengeteget lökött rajtunk. Ám óriási szívfájdalmunk, hogy szinte minden végzős programunk elmaradt, hiányzunk egymásnak – részletezte.

Mint mondta, az, hogy csak írásbeli vizsgáik lesznek, csalódást okozott, hiszen ha nem sikerül elvárásai szerint az írásbeli, nincs módja a javításra, s ez befolyásolhatja a továbbtanulási lehetőségeit. Szerinte még sok a kérdőjel, hiszen nincs hír arról, hogy változnak-e a ponthatárok, más lesz-e a pontszámítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában