nem árt óvatosnak lenni!

2021.04.24. 21:35

Indul már a kullancsszezon, fontos a megfelelő védekezés

A tavaszias időjárás beköszöntével számíthatunk a kullancsok megjelenésére. Jellemzően áprilisban, májusban, júniusban és szep­temberben aktívak. Ha enyhe a tél, amilyen az elmúlt hideg évszak is volt, nagyobb számú kullancs tud áttelelni, és az aktivitásuk is korábban kezdődik.

Molnár Helga

Woman tourist applying mosquito repellent on hand during hike in nature. Insect repellent. Skin protection against tick and other insect.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kullancsfélék családjába világszerte legalább hétszáz ismert fajt sorolnak, a pókszabásúak közé tartoznak a gerinceseken élősködő, vérszívó ízeltlábúak – írta tájékoztatójában a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Hazánkban húszféle kullancs található

Magyarországon húszféle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget. Az állatok az árnyékos helyeket kedvelik, az erdő aljnövényzetében tartózkodnak a legszívesebben. A vért adó gazdát az általa kilélegzett szén-dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger révén érzékelik. A gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruházatára a lábaikon lévő karmok segítségével kapaszkodnak fel. A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt,

így gyakran észre sem vesszük a jelenlétét.

A fertőzött állat nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő négy-hat óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az ember szervezetébe. A szakemberek szerint ezért fontos, hogy ha kullancsos helyen járunk, minden este alaposan vizsgáljuk át magunkat, vagy a gyermekeket, főleg a hajlatokat, illetve a fül környéki hajas fejbőrt.

Legalább kétféle betegséget terjeszthetnek

A két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A vírusfertőzött kullancsok által megcsípett emberek egyharmadánál az 5–14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel. Pár nap elteltével a panaszok megszűnnek, teljes lehet a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is következik a csípés utáni negyedik héten.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásra jellemző az erős fejfájás, a nyak merevsége, a magas láz, a bénulás. A kezelés nagyon fontos, mert szövődmények maradhatnak vissza.

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. Két nap és négy hónap között jelentkeznek a friss fertőzésre utaló bőrtünetek kokárdaszerű, vándorló bőrpír formájában. Ritkábban a fülcimpán és az ízületek felszínén vastag gyulladt folt alakul ki. Ideggyulladás – fejfájás, hallászavar, arcideg-bénulás, agyhártyagyulladás – a csípés után egy-három hónappal jelenhet meg. Kóros immunreakció miatt ízületi gyulladásos elváltozás léphet fel. A kór legtöbbször antibiotikummal gyógyítható.

– Tavaly tavasszal mindkét kisfiamban volt kullancs, s a kisebbnek, a 15 hónaposnak sajnos sikerült kifognia egy fertőzött egyedet, s Lyme-kóros lett – taglalta lapunknak egy fiatal egri anyuka. Erika elmondta, három héttel a legutóbbi csípés után megjelent a semmivel össze nem keverhető, piros kokárdaszerű folt. – Húsznapos antibiotikum-kúra következett. Rengeteg gyógyszert kapott. Mára persze már jól van – tette hozzá.

Létezik védőoltás az egyik betegség ellen

A népegészségügyi főosztálytól azt az információt kaptuk, hogy az idén Heves megyében az egészségügyi szolgáltatók még nem jelentettek kullancs által okozott fertőző megbetegedéseket. Hozzáfűzték, napjainkban a védekezés legfőbb alternatívája a megelőzés. Kiemelt jelentőségű a kullancsriasztó szerek használata, az úgynevezett kullancsvizit, illetve a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása. A vírusos agyvelőgyulladás ellen rendelkezésre áll védőoltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában