újraindítás

2021.04.24. 07:00

Kiderült: ennyi gyermek ment óvodába az újranyitás után Heves megyében

Megnyitották kapuikat az óvodák is április 19-től. Az intézményvezetők elmondása szerint a gyermekek közel hetven százaléka visszatért, s a védelmi intézkedések mára rutinná váltak az óvodásoknak.

Szabadi Martina Laura

2021 04 23 Katona József úti óvoda - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

– A gyermekek hetven százaléka érkezett meg hétfőn, emellett közel tíz százalékuk szülője jelezte, hogy igazolja a hiányzást, mert még vár egy kicsit – tájékoztatta portálunkat Gyöngyös óvodáinak intézményvezetője Molnár Lászlóné. – Csak néhányan közölték, hogy egyáltalán nem szeretnék járatni a gyermeket az óvodai év végéig – tette hozzá.

Friss dekoráció, patyolat tiszta szobák fogadták hétfőn a kicsiket. Az elmúlt hetekben az épületek és berendezéseik alapos fertőtlenítése zajlott, nyitás előtt ózont is bevetettek. Molnár Lászlóné elmondta, a takarítási, fertőtlenítési tervhez tartják magukat továbbra is. Kihasználták az időt az aktuális karbantartási munkákra is, például tisztasági festés, lambériák leszedése,vakolás, betonozás. Vízvezeték szerelést is szorgalmazott az önkormányzat. Az óvónők és dajkák rendezkedéssel töltötték az időt a gyermekfelügyelet biztosítása mellett.

- Március nyolcadikától a Dobó úti tagóvodánk biztosította felügyeletet, mivel a bölcsődével egy épületben működik, és innen biztosítják az étkezést. Ezt átlag harminc gyermek vette igénybe. Emellett közel hatvanan kérték az étkezést elvitelre, ezt eldobható edényekben biztosítottuk. Most úgy kezdtük a hétfőt, mint korábban. Egyszerre két szülő jöhet be az öltöztetésben segíteni maszkban és fertőtlenítés után, de sem a mosdóba sem a csoportszobákba nem léphetnek be. A szabályokat fegyelmezetten betartják, együttműködők a szülők, amiért hálásak vagyunk – húzta alá.

- A három-hat éves gyermeket elég nehéz otthon lekötni, habár igyekeztünk ezt is megkönnyíteni. A kollégák online is tartották a gyermekekkel és a szülőkkel a kapcsolatot. Játékot és barkácsolási lehetőségeket kínáltak. Mesét mondtak minden este a városi televízióban, olykor báboztak, énekeltek. Semmi nem pótolja azonban, hogy a barátaikkal és az óvónőkkel személyesen is találkozhatnak – fogalmazott Molnár Lászlóné.

A gyöngyösi Katona József utcai óvodába is visszatért az élet Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Megtudtuk, a noszvaji Cseperedő Óvodába hétfőn 66 gyermek érkezett meg, és a 34 maradt otthon.

- A nyitás előtt az épületet és az udvart teljes körűen lefertőtlenítettük, a karbantartást elvégeztük, s kitakarítottuk. A dolgozók nagy része megkapta első koronavírus elleni oltását, a második vakcinát május második és harmadik hetében adják be előreláthatóan – közölte Szalókiné Sike Krisztina intézményvezető.

Az ostorosi Szőlőfürt Óvoda is fertőtlenítéssel és új, tavaszi dekorációval készült a nyitásra. Itt is a gyermekek harmada maradt otthon hétfőn.

- A gyerekek örömmel jöttek óvodába, a legtöbben könnyen elváltak a szüléiktől, örültek társaiknak és a felnőtteknek is. A gyerekek első perctől alkalmazkodnak a felállított szabályokhoz, azokat elfogadják, és a nagyobbak maradéktalanul be is tartatják. Jelenleg 54 kisgyermek veszi igénybe az óvodát, és huszonhetet tartottak a héten még otthon a szülők. A zárást követő ügyelet létszáma változó volt, több család élt az étkezés elvitelével is. Az óvodai élet a megszokott kerékvágásban zajlik. Közeleg az anyák napja, s a gyerekek az óvónőkkel már lelkesen készülnek versekkel, énekekkel, ajándékkal az édesanyák köszöntésére – tájékoztatott Rétiné Godó Alíz intézményvezető.

Rutinná váltak az óvintézkedések

- Hétfőn az összes óvodás kétharmada érkezett meg, összesen 63-an. A hiányzásokat – szülők előzetes jelzése alapján – rugalmasan, a házirendünkben szabályozott módon igazoljuk. A kicsik és a szülők többsége várta az újranyitást, bizalommal fordulnak felénk. A szülők a kétségeiket megbeszélik velünk, és úgy döntenek arról, hogy engedik-e közösségbe a kicsit vagy sem – részletezte Barna Erika, a kerecsendi Berekerdő Óvoda vezetője. Kerecsenden is fertőtlenítő nagytakarítást tartottak, ez minden használati és berendezési tárgyat érintett, és szigorú higiéniai szabályok vannak érvényben itt is.

- A szülők „zsiliprendszerrel” adják be és kérik ki a gyermeküket. Az intézményben csak előzetes egyeztetés után, hivatalos ügyintézés miatt léphetnek be. Kéztörléskor csak papírtörlőt használunk, és a dajkák munkaköri leírásában külön kiemeltük a napi többszöri fertőtlenítést. Az óvodások és a szülők számára a védelmi intézkedések természetesek, és már napi rutinná válnak – fogalmazott az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában