tehetség

2021.04.22. 20:00

Sikert sikerre halmoz az egri Neumann végzős diákja

Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium végzős diákja harmadik helyen végzett a Közgazdasági Diákolimpián, így képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben. Számos tanulmányi versenyen ért el sikereket, a jövőre nézve rengeteg terve van, a mindennapokban pedig próbál minél jobban helytállni, és jobbá tenni a világot.

Gidai Zsanett

Szűcsi Levente tudatosan építi a jövőjét Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap Szűcsi Levente, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója 3. helyezést ért el a V4 Közgazdasági Diákolimpia Országos Döntőjén.

Fotó: Huszár Márk

– Mi volt az előzménye annak, hogy indult a versenyen?

– Osztályfőnököm, egyben a felkészítő tanárom, Beke Noémi ajánlotta ezt a lehetőséget, mivel előtte már voltam más közgazdasági versenyeken. Tavaly is részt vettem ezen a megmérettetésen, melyen hatodik helyezést értem el. Ott sajnos csak két nyelvvizsgarész között, a szünetben tudtam felelni, és úgy éreztem, ennél több van bennem, így idén is megpróbáltam. Húszan jutottunk az írásbeli döntőbe, itt már kifejtős kérdésekre is válaszolni kellett. A szóbeli döntőn pedig a legjobb kilenc vett részt, melyet teljes egészében meg lehet tekinteni a Magyar Közgazdasági Társaság honlapján, és hivatalos Facebook-oldalán. A nemzetközi döntő Pozsonyban lesz, a tervek szerint már személyes jelenléttel, angol nyelven kell prezentálni.

– Említett korábbi versenyeket. Melyek voltak ezek?

– Hatodik éve járok a Neumann János Gimnáziumba, kisgimisként kezdtem, és nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Szinte minden érdekel. Az irányvonalat már sikerült eldönteni, és azért a közgazdaságtant választottam, mert azt gondolom, ebben a területben rejlik a legtöbb lehetőség számomra, innen még sokféle irányba mehetek. Azt tudom, hogy szeretek beszélni, prezentálni. Régebben földrajzból értem el a legnagyobb sikereket országos versenyen, Itthon otthon vagy elnevezésű versenyen 7–8.-os koromban első helyen végeztem, a következő évben pedig az összes különdíjat is én hoztam el. A másik legsikeresebb tantárgyam az angol volt, itt is számos versenyen voltam, például a Play and Win országos angolversenyen csapatban és egyéniben is sikerült az első hely. Ezenkívül értem el sikereket természettudományi, történelem-, fizika-, matematikaversenyeken is, illetve programozó szakkörre is jártam. Ezen évek egyikében az évfolyam legjobb tanulója címet is megkaptam. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával, illetve egy 94 százalékkos emelt érettségivel rendelkezem, spanyolból középfokú nyelvvizsga-felkészítő csoportba jártam.

– Ha ilyen szép sikereket ért el földrajzból, angolból, miért váltott közgazdaságra?

– Nem igazán mondanám váltásnak, hiszen a földrajz azért jelentősen kapcsolódik a közgazdaságtanhoz is. Az egyéb versenyeket, tantárgyakat szép lassan kezdtem elhagyni, leginkább azért, mert a pörgős életformát szeretem, egy helyben ülni és órákat számolgatni, elemezni pedig kevésbé. Nagy szerepet játszott az is, hogy 9–10. osztályban volt már pénzügyórám, illetve a szüleim is tanultak valamilyen formában közgazdaságtant.

Szűcsi Levente tudatosan építi a jövőjét
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Amikor épp nem versenyekre készül, mivel foglalkozik?

– Öt évet társastáncoltam a járvány előtt, és két évig gitároztam is. Ezenkívül aktív önkéntes munkával segítem szeretett falum, Egerszalók közösségi életét. Most kiemelten figyelek az egészségem megőrzésére, sikeresen tudok tartani egy edzéstervet, biciklizni is nagyon szeretek. Odafigyelek a helyes táplálkozásra és a megfelelő alvás mennyiségére. Próbálok a leginkább műanyagmentesen élni. Van is egy álmom, hogy a jövőben veszek egy hatalmas földet és teleültetem fával.

– Extrovertált emberként, hogyan éli meg ezt az időszakot?

– Nehéz, hogy otthon ülök, nem találkozok szinte senkivel, még csak egy-két embert sem hívtam át, mint mások, mivel az idős nagymamám is velünk él, és nem akarom kockáztatni az egészségét. A legnehezebb motivációt találni a monoton mindennapokban. Kialakítottam egy napi rutint, amivel növelem a hatékonyságomat és egyszerűbb motivációt is szereznem, hogy elviselhetőbbek legyenek a napok. Szabadidőmben olvasni szoktam, általában üzleti könyveket, vagy YouTube-on nézek gondolkodásfejlesztő vagy edzéstechnikai, egészségmegőrzési, környezetvédelmi videókat.

– A legtöbb végzős fiatalnak hiányzik az iskola, hogy megfelelően tudjanak készülni az érettségire. Ön hogy érez ezzel kapcsolatban?

– Nincs olyan diák, akinek ne okozna problémát. Én személy szerint nagyon egyedül érzem magam. Mintha már most egyetemista lennék, csak még annál is rosszabb, mert online van az egész, de szerencsére kiváló tanáraink próbálnak enyhíteni a helyzeten, amiért nagyon hálás vagyok. Az is nehéz, hogy meg kellett tanulni magunkat menedzselni, az időnket beosztani. Egyébként a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkeztem, első helyen az angol nyelvű gazdálkodás menedzsmentet jelöltem. Úgy gondolom, innen még szép pálya áll előttem.

– Végezetül, mit üzenne a kortársaknak?

– A legfontosabb, amit megtanultam, hogy nincs lehetetlen, csak akarni kell és tenni a célok elérése érdekében. Én ebben a mentalitásban élem az életem. Ha megtanuljuk szeretni a célhoz vezető út és a fejlődés folyamatát, akkor a munka nem egy elvégzendő teher, hanem egy szerethető időtöltéssé válik.

Névjegy:

Szűcsi Levente Egerben született 2002-ben. Jelenleg a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Több sikert ért el tanulmányi versenyeken, Itthon otthon vagy elnevezésű földrajzversenyen első helyezett lett, rá egy évre az összes díjat megnyerte. Play and Win országos angolversenyen csapatban és egyéniben is első helyezett volt. Tavaly a Közgazdasági Diákolimpián hatodik lett, idén pedig a harmadik helyet érte el, így indulhat a nemzetközi döntőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában