Emlék

2021.05.14. 17:30

30 éve hunyt el a hatvani festőművész, aki örökre beírta magát a város történelemkönyvébe

Rudnay Gyula volt a mestere és Derkovits Emlékérmet kapott, ma egy egész lakótelep és intézmények is viselik a családnevét.

Tari Ottó

Szinyei András alpolgármester és az intézményvezetők megkoszorúzták Gódor Kálmán sírját Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Azt mondják, nincs annál nagyobb megtiszteltetés, mint amikor valakiről utcát neveznek el szülőhelyén. Illetve, ezt is lehet fokozni: ha az utca környékén lévő egész lakótelepet, az ott található intézményeket – jelen esetben egy óvodát – is a potentát családnevével emlegetik, mi több, még egyesület, alapítvány is a jeles ember nevét viseli.

Gódor Kálmánnak mindez megadatott. A szocialista idők Mező Imre utcáját a rendszerváltozás időszakában az első között változtatták meg, így adózva a település szülötte, annak életműve előtt. Más kérdés, hogy Gódor munkásságát még helyben sem ismerik annyian, mint a nevével fémjelzett utcát, ovit, közfeladatokat ellátó civil kezdeményezéseket. Pedig a napi szinten emlegetett festőművész sok-sok, ma is élő hatvaninak a kortársa volt, miként a családja is nemzedékeken át kötődött a településhez.

Lássuk, ki is volt ez a tősgyökeres képzőművész! Természetesen Hatvanban született 1911-ben, családja legalább négy generáció óta élt a járásszékhelyen. Iskoláit is itt kezdte, majd Gyöngyösön és Aszódon végezte. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula volt a mestere 1982-ben.

Szinyei András alpolgármester és az intézményvezetők megkoszorúzták Gódor Kálmán sírját
Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Derkovits Emlékérmet kapott. 1938-ban Sátoraljaújhelyen volt rajztanár, 1945–48 között Hatvanban, 1948–72 között pedig Egerben tanított. Később Hatvanban élt és alkotott. Egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be műveit – áll az életrajzokban. Mindezt azzal egészítjük ki, hogy éppen harminc esztendeje, 1991 május 9-én bekövetkezett haláláig igazi lokálpatrióta volt, a szó klasszikus értelmében, amit utolsó napjainak a krónikája hozzá méltóan bizonyít.

Kálmán bácsi – ahogy a városban emlegették – ugyanis halála évében egy harangot adományozott a Szent Adalbert-templomnak. Ennek palástja is megörökíti a nevét; a felszentelésen egészségi állapota miatt már nem lehetett jelen, így otthonában hallgatta, amin megkondult a szerkezet, nem sokkal később pedig elhunyt.

Életművének jelentős részét a város két kulturális intézménye, a Hatvany Lajos Múzeum és az Ady Endre Könyvtár őrzi. Halála évfordulóján a helyi kulturális intézmények vezetői megkoszorúzták Gódor Kálmán sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában