ÖRÖKBEFOGADÁS

2021.05.23. 11:30

5 kutyus, akinek minden vágya, hogy megtalálja álmai gazdiját – Fotók

A Heol.hu-n kéthetente bemutatunk öt-öt örökbefogadható kutyust, akik az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány gondozásában várják, hogy egy igazi család részeseivé váljanak.

Mellik Alexandra

Sandra

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mint arról korában beszámoltunk, az egri menhely jelenleg közel 250 állatnak nyújt biztonságos átmeneti vagy végleges otthont, az ő havi ellátásuk azonban fizikailag, érzelmileg és anyagilag is nagyon megterhelő a menhely üzemeltetői számára. A menhelyre számos kutya és cica kerül be balesetesen, őket azonnal megvizsgáltatják, kezeltetik, s ha műtéti úton lehet elérni azt, hogy ismét egészséges, boldog életet élhessenek, akkor megoperáltatják, majd rehabilitálják őket. Az állatorvosi költségek emiatt havonta elérik a több százezer forintot. A Heol úgy döntött, segítő kezet nyújtunk, s népszerűsítjük az örökbefogadást úgy, hogy kéthetente bemutatunk olvasóinknak öt tündéri négylábút, bízva abban, hogy minél hamarabb szerető otthonra találnak.

Íme öt újabb kutyus, akik bármit megtennének azért, hogy szerető gazdára találjanak:

Szofi

Szofi egy három év körüli, bull jellegű, ivartalanított, oltási programos kislány, akiről fontos tudni, hogy más kutyákkal remekül összeszoktatható. Szofi gyerekek mellé is kiváló társ lehet, bull jellegéből kiindulva nagyon családcentrikus. A legjobb hely számára egy aktív család mellett lenne, hiszen Szofi kiválóan bírja a kirándulásokat, túrákat. Jól tréningelhető kutyus, aki nagyon értelmes, intelligens és könnyen tanul.

Szofi Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Szofi Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Rőzse (már nem fogadható örökbe)

A magyar fajta Rőzse egy komondor jellegű, 10 év körüli idősödő hölgy. Ivartalanított, oltási programos, s minden vágya, hogy megtalálja szerető gazdáját. Rőzse korából adódóan kicsit rosszabbul lát, mint fiatalabb társai. Más kutyusukkal összeszoktatható, gyerekek mellé abszolút ajánlott, hiszen egy nagyon barátságos, bújós négylábú, egy igazi családi kutya. Rőzse mentett kutyus, mint megtudtuk, a kemping területén egy két méter mély kibetonozott árokba esett, ott várta a segítséget.

Rőzse Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Rőzse Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Akif (gazdára talált)

Akif az egyik korábban bemutatott kutyus, Csele barátja, aki szintén sokáig járta az erdőket. Nagyon barátságos, 2 év körüli, ivartalanított keverék kutyus. Akif mindenkivel kompatibilis, jól kijön fiú és lány kutyákkal is, az sem zavarja, ha több állat van körülötte. Alapvetően nyugodt természetű kutyus, aki benti tartásra is kiváló lehetne, hiszen mint megtudtuk, Akif nem rombol, nem akar szétszedni semmit és még szobatiszta is.

Akif Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Akif Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Sandra

Mentett, másfél év körüli ivartalanított kutyus, akit nagyon rossz tartási körülmények közül mentettek ki. Ebből adódóan korábban nagyon félős volt, ezért mentális állapotával rengeteget kellett foglalkozni. Szerencsére elmondható, hogy teljesen hátrahagyta előző életét és már egy boldog kutyus. Sandra nagyon vágyik családra, hatalmas szeretetéhsége van és imád más kutyák társaságában lenni. Mindenkivel kompatibilis, egy szuper családtag lenne. Hihetetlenül hálás természet, mindent megtenne azért, hogy a gazdik kedvében járjon.

Sandra Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Sandra Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Sedrick

A foxterrier jellegű Sedricket rossz tartási körülmények közül mentették ki, egyik hátsó lába el is volt törve. A lábát szépen használja, folyamatos állatorvosi kontroll alatt volt, így a leendő gazdinak erre már nem lesz gondja. Nagyon fiatal, 2 év körüli ivartalanított kutyus, nagyon barátságos, imád mindenkit, s aminek kifejezetten örül: ha mindenki vele foglalkozik. Nyugodtan lehet egyedüli kutyus, hiszen nagyon élvezi, ha körül van rajongva. Viszont az sem gond, ha van mellette egy társ, akin a fölösleges energiáit le tudja vezetni. Fontos azonban, hogy korábbi lábsérülése miatt olyan családok ne szeressenek bele, akik túl aktív életet élnek, például sokat túráznak, mert ő nem fogja bírni a nagy terhelést.

Sedrick Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
Sedrick Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A korábban bemutatott öt gazdikereső négylábú itt tekinthető meg:

Örökbefogadás teljes felelősséggel

Az örökbefogadás nagy felelősséggel jár, az állatokat kizárólag örökbefogadási szerződéssel lehet befogadni, ezt az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány kiemelten fontosnak tartja. Az örökbefogadási szerződés tartalmazza egyebek mellett, hogy az örökbefogadó a törvényben, illetve az helyi önkormányzati rendeletben meghatározott kereteken belül gondoskodik az állatról. Fontos: az örökbefogadó vállalja, hogy az állatról a legmegfelelőbben fog gondoskodni, annak a tőle telhető legmegfelelőbb körülményeket biztosítja, s élete végéig gondoskodni fog róla. Kényelemből vagy más okból kifolyólag semmilyen körülmények között sem hagyhatja magára, dobhatja ki azt az állatot.

Az örökbefogadó vállalja, hogy a végsőkig kitart a befogadott állat mellett, elaltatni csak akkor altatja el, ha az állat már nagyon nagy mértékben szenved és az állatorvosnak is ezt javasolja.

Az örökbefogadó kötelessége továbbá, hogy az örökbefogadott állat elvesztését, sérülését, halálát és annak okát valamint körülményeit az örökbeadónak azonnal jelenti. Az állatot befogadó garantálja, hogy őt sem kísérleti, sem más olyan céllal nem viszi el, illetve adja át más személynek, hogy az állatot bármely módon is bántalmazzák, kísérletet folytassanak rajta. Fontos továbbá, hogy az örökbefogadó az örökbeadó tudta kívül nem adja tovább az állatot.

Amennyiben a befogadott kutyus vagy cica nem kapja meg a megfelelő bánásmódot, elhanyagolják, rosszul bánnak vele, akkor automatikusan örökbeadója tulajdonát képzi az állat, akinek joga van őt visszavenni. S végül de nem utolsó sorban az örökbefogadónak tartania kell a kapcsolatot az örökbeadóval.

Az örökbefogadással kapcsolatos további részletek ITT tekinthetőek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában