Időtlen Beatles

2021.05.12. 20:00

A Beatles kíséri és vezeti életútján a büszke egri nőt

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) prózaíró pályázatán az egri ­Hegymegi Flóra, a 2019-ben kapott különdíj után, ebben az esztendőben az Időtlen álmatlanság című novellájával ért el jelentős sikert, hiszen felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Szabó István

Hegymegi Flóra szerint csak az igazi emberi érzésekről érdemes írni Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Hegymegi Flóra első regénye még tizenhét éves korában jelent meg. Persze, érdemes tudni róla, hogy ő már hétévesen meséket írt és naplót vezetett. Utóbbinál hamar valódi érzelmeket csempészett a napi történések száraz felsorolásába. A legszűkebb barátnői körben felolvasta alkotásait, de azokat egészen a gimnáziumig titkolta.

Egy fantasy sorozat adta meg a végső lökést a regénye megírásához. Flórát, bevallása szerint, felbosszantotta, hogy manapság a tinédzsereknek olyan elvont mesevilágról kell olvasniuk, aminek semmi köze a való élethez. Meggyőződése volt már akkor is, hogy élő emberek igazi érzelmeiről kell írni.

A középiskola végére már megvolt a felsőfokú angol nyelvvizsgája, de magyartanárként, vagy akár újságíróként is el tudta volna képzelni magát akkoriban. Végül aztán mindent eldöntött a Beatles együttes iránti elemi erejű rajongása.

– Az anglisztika szak ennek a szenvedélynek a kibontakoztatására épült – meséli Hegymegi Flóra. – A szakdolgozatom témája a felnőtté válás folyamata volt a Beatles együttes dalszövegeiben. Ez hatalmas téma, a félig tudományosnak, de olvasmányosnak szánt teljes kibontása még előttem áll. A mesterszakos diplomamunkámban arról írtam, hogyan emelkedik a popkultúra az irodalmi érték szintjére a Beatles zenekar szövegeiben, mert meggyőződésem, hogy a dalszövegeik valójában versek.

Mindemellett tervezem lefordítani az együttes gitárosának, George Harrisonnak az önéletrajzát.

Ő is kicsit befelé forduló, elmélkedő típus volt, akárcsak én vagyok. Mindezzel, és a példaértékű hitével nagyon hasznos olvasmány lehet a zárkózottabb embereknek, akik úgy érzik, hogy nem tudják elfogadtatni magukat az egyre inkább magamutogató mai világban. Pedig mindnyájan ugyanolyan nagyszerűek vagyunk – állítja Hegymegi Flóra.

Az ifjú hölgy az egyetemi évei alatt verseket publikált, de elmondása szerint ő igazából nem lírai alkat. A tanulmányai mellett dolgozott egyebek között idegenvezetőként, fordítóként is, emellett angolt tanított, miután tanári végzettséget is szerzett.

Nézete szerint időben el kell kezdenie az embernek felépíteni az életet a lakhatás megteremtésével, az önellátásra és a tartalékképzésre törekedve. Hiszi azt, hogy a munka keretet ad az életnek, nélküle egy álomvilág zsákutcájába juthatunk.

Jelenleg a humánerőforrás-menedzsment területén dolgozik, ennek keretében hasznosítja az idegennyelv-tudását, s nagyon fontosnak tartja megismerni mások életét. A doktori képzést illetően az a véleménye, hogy előbb jobban meg kell ismerje a munka világát. A disszertáció értelme szerinte az, ha utána a tudományos életben marad. Ez olyan elhivatottságot igényel, amihez élettapasztalatot kell szereznie.

Hegymegi Flóra szerint csak az igazi emberi érzésekről érdemes írni
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ma már Flóra a novellaírás mellett tesz hitet, mert úgy gondolja, mindent el lehet mondani benne, és a jelenlegi rohanó világunkban is van idő a megírására és az elolvasására.

A legnagyobb álma a Beatles gitárosa, Paul McCartney idén novemberben megjelenő önéletrajzi könyvének a magyarra fordítása, abban a kötetben az élő rocklegenda mesél az életéről, a költészetről, az alkotás folyamatáról leginkább a dalszövegein keresztül.

Hegymegi Flóra egyébként ízig-vérig egrinek vallja magát. Bár Budapest és a megyeszékhelyünk között tulajdonképpen kétlaki életet él, nem tud és nem is akart elszakadni a szülővárosától.

– Jólesik a csend Egerben a mozgalmas-zajos fővároshoz képest. Igazán jót tesz a lelkemnek az itteni nyugalom, miként a kertészkedés is. Imádok kerékpározni és futni is a városban. Annak idején, gimnazista koromban versenyszerűen szertornáztam. Sokszor nagyot estem a gyakorlások közben, de csak azért is folytattam, mert folytatnom kellett. Ugyanúgy, mint az életben bármi mást – hangsúlyozza Hegymegi Flóra.

Névjegy

Hegymegi Flóra

Született: Eger, 1993

Tanulmányok: Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Eger, 2012, ELTE ­Bölcsészettudományi Kar, anglisztika alapszak 2016, ELTE Bölcsészettudományi Kar, anglisztika mesterszak, 2018, Eszterházy Károly Egyetem, angol nyelvtanár mesterszak, 2019

Munkahely: Roche Európa Szolgáltató Kft., Budapest, humánerőforrás-menedzsment specialista

Elismerései: az ELTE prózaíró pályázatán 2019-ben különdíj, 2021-ben első helyezés

Megjelent művei: Diadém, regény, 2012, versek publikálása, Agora folyóirat

Családi állapota: élettársi kapcsolatban él

Hobbi: kerékpározás, kertészkedés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában