A helyszíni vizsgálat szerint nem volt hiányosság az érettségin a gyöngyösi Berzében

Internetes portálok olyan ­híreket adtak közre a közelmúltban, hogy a Berze Nagy János Gimnáziumban hiányosságok voltak az érettségi lebonyolítása során. Az iskola álláspontját kérdeztük az ügyben.

Szabó István

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Sajtóinformációk szerint nem volt elég minőségi hangtechnikai eszköz a Berze gimnáziumban, így a szerintük recsegő, rosszul érthető iskolarádión át játszották le az angol szövegértési feladatot. Az állítások szerint emiatt négy érettségiző diák is aggódva várja az emelt szintű angolérettségi eredményét.

Dr. Czinder Péter, a középiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy május 6-án emelt szinten angolból náluk 133 diák vizsgázott, akik tizenöt tanteremben foglaltak helyet. A vizsga részét képezte a hallott szöveg értését mérő feladatlap kitöltése, amihez a hanganyagot a zártláncú hangrendszeren, az iskolarádión keresztül játszották le. Ennek az volt a célja, hogy a termekben elvileg egyszerre, de valójában pár másodperces eltéréssel külön-külön elindított hangfelvétel ne okozzon kaotikus hanghatást, mivel a járványhelyzet miatt a nyílászárókat nyitva tartották. A vizsga előtt hangpróbát tartottak, szükség esetére a folyosóra CD-lejátszókat telepítettek. A hangminőségre észrevételt lehetett volna tenni vizsga közben a felügyelőtanárnál vagy a vizsgát követően az iskolavezetésnél. Ilyen észrevétel nem érkezett.

– Később derült ki, hogy pár vizsgázó elégedetlen volt a lejátszott hang minőségével – mondta dr. Czinder Péter. – Folyamodványukat sajnos késedelmesen, a következő napon nyújtották be, márpedig a vizsga lezárását követő kétórás határidő jogvesztő hatályú.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindazonáltal, helyesen, vizsgálatot indított, melyet a Heves Megyei Kormányhivatal folytatott le.

Egyebek között bekérték a vizsga iratait, nyilatkozatokat gyűjtöttek be vizsgázóktól és felügyelőtanároktól, s május 14-én helyszíni szemlét tartottak, amelyen külső szakértő bevonásával akusztikai próbát végeztek a vizsgatermekben. Megvizsgálták az iskola panaszkezelésre vonatkozó eljárásrendjét. A helyszíni szemle sem tárt fel hiányosságokat. Iskolánk vezetőinek lelkiismerete tiszta, mert a hanganyagot tantermi körülményekhez viszonyítva optimális minőségben játszottuk le, a diákok tájékoztatása terén hibamentesen láttuk el feladatunkat.

A vizsgázó diákok túlnyomó többségének nem volt kifogása a hangminőség ellen. Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– A május 17-én megérkezett vizsgálati jelentés intézményünket egyetlen nekünk felrótt mulasztásban sem marasztalta el – folytatta. – Sajnálatos, hogy a történtekről, illetve a nem történtekről először a Népszavában, majd a hírt átvevő más sajtóorgánumokban is olyan írások láttak napvilágot, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel, súlyosan sértik az iskola jó hírnévhez való jogát. Mivel a vizsgálat lezárult, intézményünk megteszi a megfelelő lépéseket – hangsúlyozta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában