kerékpárverseny

2021.05.16. 16:08

Az ausztrál Damien Howson a Tour de Hongrie győztese

Lezárult a 42. Tour de Hongrie. A budapesti körpályán a TREK-Segafredo sprintere, a belga Edward Theuns volt a leggyorsabb. Az összetett verseny állása már nem változott, az ausztrál Damien Howson vehette át a fődíjat a Hősök terén.

Heol

Forrás: Tdh.hu

Fotó: Vanik Zoltán

Visszatért Budapestre a Tour de Hongrie: a Magyar Körverseny történetében 2017-ben járt legutóbb a fővárosban a legrangosabb magyar kerékpáros viadal – tájékoztatták a Heolt közleményükben a szervezők.

A Hősök tere és a Városliget környékén kijelölt 92 kilométeres versenytávon már nem tartalékoltak a versenyzők, már az első körön 52 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott végig a 117 főből álló mezőny. Az első körben a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor és a válogatottban tekerő dr. Rózsa Balázs próbálkozott szökéssel, majd a második kör elején Fetter Erik próbált meg ellépni, három társával szépen gyűjtögette is a másodperceket.

 

A négyesből a belga Jordi Warlop (Sport Vlaanderen-Baloise) nyerte meg az első és a második, az olasz Manuele Boaro (Astana-Premier Tech) pedig a harmadik gyorsasági részhajrát, de a szökés ellenére várható volt, hogy a sprinterek csapatai végül nem változtatnak a taktikán, s az utolsó körre begyűjtik az összes szökevényt. Így is történt, a sok WorldTeam és ProTeam úgy rendezte a sorokat, hogy végül mezőnyhajrá döntsön az utolsó etap legjobbjáról.

Rengeteg kerékpáros szurkoló várta a végső sprintet az Andrássy úton és a Hősök terén. A TREK-Segafredo csapata szervezte meg a legjobban a sprintet, a belga Edward Theuns csaknem egy kerékpárhossznyi előnnyel szerezte meg az első helyet, a budapesti szakaszgyőzelmet.

Ahogyan az várható volt, az utolsó etap már nem változtatott a megkülönböztető mezek sorsán, a szombati kékesi befutón remeklő Damien Howson (Team BikeExchange) lett az idei Tour de Hongrie összetett győztese, ő vihette haza a sárga mezt. A körverseny több mint kilenc évtizedes történetében először diadalmaskodott ausztrál kerékpáros! A legjobb sprinternek járó zöld mezt a német Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius), a legjobb hegyi menőt illető piros mezt a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) szerezte meg, s a 42. Tour de Hongrie fehér trikósa, a legjobb hazai kerekes Pelikán János lett.

Eredmények

42. Tour de Hongrie

5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km):

1. Edward Theuns (belga, TREK-Segafredo) 1:55:46

2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel

3. Timothy Dupont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) a. i.

4. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.

5. Matteo Malucelli (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

6. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) a. i.

Az összetett versenyben:

1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 18:07:10

2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 mp h.

3. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 24 mp h.

4. Orlando Garcia Sosa (kolumbiai, Caja Rural-Seguros RGA) 32 mp h.

5. Stefan De Bod (dél-afrikai) 45 mp h.

6. Laurens Huys (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) 51 mp h.

23. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 1:32 p h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)

A legjobb magyar versenyző:

1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

2. Peák Barnabás (Team BikeExchange)

3. Fetter Erik (EOLO-Kometa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában