Fejlesztés

2021.05.05. 17:30

Beruházások: hatszázmilliárd forint is elkölthető lesz Hevesben

A közlekedéstől kezdve a természetvédelmen át a közbiztonságig érkeztek projektjavaslatok.

Tóth Balázs

Vízvezeték felújítás kevesebb munkaárokkal

Fotó: Dunántúli Napló

A Heves Megyei Önkormányzat a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló területfejlesztési programjához széles körű projektgyűjtést végzett, írják az önkormányzat honlapjára fölkerült dokumentumban. Ezek alapján állították össze az operatív programokhoz megküldött javaslatokat. A dokumentumban külön fejezetet szenteltek a város-vidék kapcsolatok környezettudatos fejlesztésének. Ha az itt felsorolt tervekből minden megvalósulhatna, az mostani árakon legalább 654 milliárd forintba kerülne.

Az egyik legnagyobb beruházáscsoport az elérhetőség felté­teleinek javítása lenne, ezek értéke eléri a 207,5 milliárd forintot. Az elkövetkező évek közlekedésfejlesztési tervei között szerepel a 3-as főút megyei szakaszának rekonstrukciója és a Hatvant elkerülő szakaszának megépítése. A 24-es főút Gyöngyöst, Parádot és Recsket elkerülő szakasza, az Eger keleti elkerülő út, a Hevest elérő M8-as M25-ös gyorsforgalmi út, a Kál-Kápolna–Tófalu–Aldebrő–Feldebrő–Verpelét–Tarnaszentmária–Sirok elkerülő utak megépítése. A vasútnál ötlet szinten fölmerül a Kál-Kápolna–Bátonyterenye vonal újraindítása, az Eger–Putnok vonal felújítása és nyomvonal-változtatása, a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonal villamosítása, a mellékvonali járműpark cseréje. A bicikliseknek kedvezne a Mátra és a Bükk hegységet feltáró kerékpárút, a Miskolc–Eger–Hatvan tengely kialakítása, Szilvásvárad és a Tisza-tó kerékpáros bekapcsolása.

A stratégiai erőforrások megóvására, természet- és környezetvédelemre 253,3 milliárd forintnyi projektötlet érkezett. Ebben fontos szerepet kap a felszín alatti és felszíni vizek védelme, a vízminőségi problémák megoldása, ivóvízkímélő technológiák alkalmazása. Lényeges a vizek tisztítása, újrahasznosítása. Vécsen, Viszneken és Kisnánán még hiányzik a csatornázási rendszer. Föl kell készülni a tisztított folyékony hulladék és a szennyvíziszap újrahasznosítására is.

A megyében 75 települést veszélyeztet az ár- és belvíz. Csökkenteni kell a veszélyt tározók építésével, medermélyítésekkel, a csatornák bővítésével, az erdők megóvásával, az illegális hulladéklerakók felszámolásával, az öntözési rendszerek fejlesztésével, vízvédelmi rekonstrukciókkal. Alfejezet foglalkozik a természetvédelemmel. Hevesben számos természetvédelmi vidék található, ezek területe még növelhető, illetve összekötésük is megoldandó. Fenn kell tartani ezeket, meg kell óvni a biológiai sokféleségeket, a veszélyeztetett fajokat, visszaszorítani az invazív fajokat. Be kell vonni nemcsak az intézményeket, hanem a civileket, a gazdálkodókat is. Kulcskérdés a barnamezős részek, iparterületek, bányameddők kármentesítése, hasznosítása, a környezeti tudatosság erősítése, a közvilágítás korszerűsítése.

A fenntartható település- és térszerkezet 202,8 milliárd forint értékű projektjavaslatai között cél az elvándorlás megakadályozása közintézmények felújításával, vonzó településkép kialakításával, közterületek, műemlékek rekonstrukciójával, a temetők állapotának javításával. Szintén ebbe a körbe tartozik a művelődési házak fejlesztése, a közösségi identitás erősítése. Számos javaslat érkezett a térfigyelő rendszerek kiépítésére, a leszakadó településrészek rehabilitációjára, okosvároselemek kiépítésére, nagyon sok helyen belterületi utak és járdák építésére, felújítására. Fontos a lakhatás javítása, önkormányzati bérlakások építése, felújítása.

Infokommunikációs fejlesztésekre 4,2 milliárd forintnyi fejlesztési elképzelés érkezett, ezek közé tartoznak a vállalkozások, a közszféra informatikai beruházásai, a közösségi IT-infrastruktúra javítása, a digitális szolgáltatások használatának megtanítása.

Turizmus, hagyományőrzés, környezetvédelem és közbiztonság

A civil szféra fejlesztési igényeit is felmérték. Legnagyobb arányban turisztikai célúakat érintő projektötletek merültek fel, 927 millió forintot fordítanának településmarketingre, honlapfejlesztésre, hagyományőrző szemléletformálásra, attrakciófejlesztésre. Hangsúlyt kapott a helyi értékek és identitás őrzése, családi foglalkozások támogatása, művészetet felkaroló törekvések, ezekre közel 187 millió forintot igényelnének az egyesületek. Fontos téma a zöldberuházás, környezetfejlesztés, éghajlat-változási hely stratégia megvalósítása, 36,5 millió forintnyi javaslat, az esélyegyenlőség és tehetséggondozás, 24,8 millió forint értékű ötlet, a polgárőrszervezetek pedig leginkább közterületi kamerarendszereket szereznének be 20 millióért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában