édesség

2021.05.08. 07:00

Drágábban fagyizhatnak az egriek és a hatvaniak

A koronavírus-járvány és a hűvösebb, tavaszias idő sem tudta megállítani a fagyiszezon kezdetét. Egyre több fagylaltozó kínálja az ízletesebbnél ízletesebb nyalnivalókat.

Gidai Zsanett

20210506 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Indul a fagylalt szezon.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A koronavírus-járvány miatt hozott szabályok megnehezítették a fagylaltkedvelők és a cukrászdák életét is, hiszen sokáig gondban voltak azok, akik fogyasztották volna az édességet, mivel maszkban kell lenni a közterületeken. Az enyhítéseknek köszönhetően azonban a vásárlók és eladók is előnyösebb helyzetbe kerültek, teraszokon, és a belső helységekben már bátran lehet kóstolgatni a választott ízt.

Az időjárás ugyan még mindig nem a legjobb, de a fagyit áruló üzletek többsége már március vége óta kínálja portékáját. A pandémia cukrászdák forgalmára is kihatott, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy új ötletekkel és ízekkel készüljenek a vásárlóknak, akiknek van miből válogatniuk.

Detkovics Edit, a Sárvári Cukrászda ügyvezető tulajdonosa elmondta, hogy a pandémia és a hűvösebb idő miatt március 27-én kezdték a fagylaltok árusítását. Az esős időjárás nem kedvezett a forgalomnak, de a terasz megnyitása napsütéses idővel kombinálva megtette a hatását. A kínálatról megtudtuk, hogy több mint százféle ízben készítenek fagylaltokat, és egyszerre 12–18-félét árulnak. A sláger nyalnivalók mindennap készülnek, úgymint a vanília, a csokoládé, a citrom és puncs.

– A legtöbb a dédnagyapánk hagyományos receptje alapján készülő karamellfagylaltunkból fogy, és az étcsokoládéért is eljönnek akár messzebbről is – árulta el. Hozzátette, keresettek a cukormentes fagyik is, a nagy melegben pedig a tejmentes, hűsítő gyümölcsfagylaltok fogynak legjobban.

Mindenki megtalálhatja a kedvencét az egri Marján cukrászdában is Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A tavalyi szezon szenzációját a Ruby csokit most is próbálják népszerűsíteni, valamint a gyerekeknek szánt szivárványos és kék fagyikkal is találkoztunk a bemutatókon. Mi nem követjük ezeket a trendeket. Inkább olyan ízeket szeretnénk újdonságként kipróbálni, ami természetes és finom, nem csak trendi. A sós ízek is népszerűek idén is. Az egyik idei újdonságunk a pekándió gránátalmával – fogalmazott.

Mivel az alapanyagok ára folyamatosan emelkedik, a gombócárak is növekedtek tavalyhoz képest. Most 350 forint az 5–5,5 dekás, 250 forint a 3–3,5 dekás gömb.

Kínálatunkban gondolnak az ételérzékenységgel küzdőkre is, megtalálhatóak a mentes termékek, az eladó szívesen ad felvilágosítást, és ezenkívül gluténmentes tölcsérben is kérhető a fagylalt.

A Marján Cukrászda egy kicsit hamarabb kezdte meg az árusítást, ott már március 15-től lehetett vásárolni a gombócokat. Napi 24 ízt kínálnak, és – mint kiderült – idén meglepetéssel is készülnek. – Ez most a triász fagylalt lesz. De még nem dobtuk be, mert még várunk egy kicsit – fogalmazott Marján Sándor tulajdonos. Hozzátette, náluk a trend a hagyományos fagylaltkészítés, a mindig frissült ízválaszték, a legkedveltebbek pedig a vanília, pisztácia, mangó, citrom, karamell. Itt is emelkedtek az árak a tavalyihoz képest, jelenleg háromszáz forintért lehet egy gombócot vásárolni. A diétázókra is gondolnak, kínálnak mentes fagyikat és gluténmentes tölcsérben is lehet kérni.

A hatvani Pillangó Cukrászdában a húsvéti hétvégétől lehet válogatni az ízek között. Kisszöllősi-Szánthó Nikoletta üzletvezető elmondta, náluk is nagyon érezhető volt a koronavírus-járvány hatása. A vevők egy nap 18 íz közül választhatnak, de nagyjából ötven különböző ízesítésű kézműves fagylalt van a kínálatukban. A tavalyihoz képest 10 forinttal drágult egy gombóc, így jelenleg 300 forintot kérnek egyért. Lehet kapni glutén-, laktóz- és mindenmentes fagyit is, mindezt gluténmentes mentes tölcsérben is kérhetik a vásárlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában