Horgászat

2021.05.16. 19:58

Lenyűgöző fogás: 27 kilogrammos tokhal akadt az egri pecás horgán

Széles körben ismert tény a horgászokról, hogy évszaktól függetlenül hódolnak a hobbijuknak, a szenvedélyüknek. A május mégis egy olyan hónap számukra, amit nagyon vártak. Egyebek között megszűnik a tilalom a süllő kiemelésére, és az sem mellékes, hogy a stabilan jó időjárás is májusban szokott beköszönteni.

Sike Sándor

Igen ritkán büszkélkedhetnek a horgászok tokhalfogással. Kis Róbertnek kétszer is sikerült

Forrás: beküldött

A fogásaiban sokszoros csúcstartó Salamon Gábor több olyan fotót is megosztott a napokban a közösségi oldalán, amelyeken igencsak méretes zsákmányokkal volt látható. Az egri horgász és horgászboltos a Heol kérdésére elmondta: nagyon várta már a májust, mert a hónap első napjával megszűnt a fogási tilalom a süllőre, amit nagyon szeret horgászni.

– Még mielőtt kifogtam volna az idei első szép példányt, korábban egy 78 centiméteres csukát sikerült horogra csalnom. A ragadozó 4,2 kilogrammot nyomott, hosszú, vékony példány volt. A Tisza-tó Csapói-Holt-Tisza melletti részén akasztottam meg egy reggeli órán, süllőző szerelékkel, taposott kishalra jött – idézte fel a történteket az egri Salamon Gábor, aki arról is beszélt, hogy május első napjaiban megvolt aztán az első süllő is, az körülbelül három kilogrammos példány volt.

Süllő vagy csuka, Salamon Gábor rendre nagy példányokat fog Fotó: beküldött

A rutinos horgász egyébként a vízből kiemelt szép süllőnél is – hiszen nagy halat fogni számára már-már rutin – jobban örült annak, hogy egy a rendszeresebb pecázással most kacérkodó fiatalember, Körtvély András volt a társa.

Arról, hogy milyen élményt jelentett Andrásnak a pecázás, az ifjú egy köszönőüzenete tanúskodik: „... még egyszer nagyon köszönöm, hogy megtiszteltél és meghívtál pecázni! ... ismét egy tényleg felejthetetlen, örök élményt szereztél nekem, ami ismét nagyon sok elgondolkodtató, elmélkedő, eddigieket átértékelő, újat tanulós volt. Új tervek születtek, születnek azóta is. Azt hittem, eléggé megfertőződtem a pecázással, de ismét tévedtem. Még jobban meg lettem... Még több kérdés született a kobakomban és a harcsázás is bejött a képbe. Remélem, segítesz egy harcsás szerkót is összeállítani amihez, bízom benne, van minden nálad a boltban!”

A negyvenes éveinek közepén járó Kis Róbert a fogásairól szintén a közösségi felületén adott számot. Az ő április végi zsákmányának a különlegessége, hogy egy gyönyörű szép tokhallal parádézik. Telefonhívásunkra a férfi közölte: még február végén az áprilisinál is nagyobb példány került a horgára.

Igen ritkán büszkélkedhetnek a horgászok tokhalfogással. Kis Róbertnek kétszer is sikerült
Fotó: beküldött

– A Maconkai-víztározó volt a februári horgászat helyszíne – mesélte el ritka élményét az egri Kis Róbert. – Egész nap húztam a szebbnél szebb dévérkeszegeket, akadt köztük egy pár darab egy-másfél kilogrammos példány is. És a nap végén jött a csattanó. Utolsó kapás volt, bevágtam és karikába hajlott a bot. Mondtam a szomszédnak, hogy megjött a ponty a nap végére. Tíz perce fárasztottam már a halat, és éreztem, hogy ez nem ponty. Jeleztem is horgásztársamnak, hogy ez bizonyára tokhal lesz. Legalább félórás kemény fárasztás után sikerült szákba terelni ezt a gyönyörű példányt. A súlya közel 27 kilogramm volt és 140 centiméteresre nőtt.

Tóth Ákos gyöngyösi horgász ragadozóhalas élményiről beszélt a Heolnak. Szavai szerint tavasszal, amikor csak teheti, a Tisza-tónál köt ki. Húsz éve pecázik arrafelé, időnként pedig, ha kevesebb a szabadideje, a markazi tavat célozza meg.

A Tiszánál csukázni szokott, s bár igazán nagy példányt az idén még nem sikerült fognia, de a valódi horgászélményt számára nem az jelenti, ha csúcsméretű a kifogott hal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában