vizsga

2021.05.03. 19:51

Maszkban, távolságot tartva, de elindult az érettségi Heves megyében is

A klasszikusok kerültek terítékre az idei magyar érettségin. Egy Mikszáth Kálmán-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kaptak a teszt második részében a középszinten vizsgázók.

Molnár Helga

20210503 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Elkezdődtek a 2021-es érettségi vizsgák a Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskolában.

Fotó: Huszar Mark

Hétfőn a magyar érettségikkel indult a hét. A vizsgákat szigorú egészségvédelmi óvintézkedések – testhőmérséklet-mérés, maszkviselés, távolságtartás, létszámkorlátozás – mellett szervezték meg. Portálunk által megkérdezett tanár és diák szerint sem volt nehéz az idei feladatsor. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a novellaelemzés szempontjait érdemes volt alaposan átnézni a vizsga előtt, leggyakrabban ugyanis ilyen műfajú szöveget kapnak a diákok. Nemhiába az erőfeszítés, megérkezett ez a lehetőség, így ezt választották legtöbben megoldandó feladatnak.

Az Egri Tankerületi Központ által fenntartott három gimnáziumban – Dobó István Gimnázium, Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium – 582-en jelentkeztek érettségi vizsgára. Ebből végzős tanuló 372, előrehozott érettségi vizsgát tevő 202, és tanulói jogviszonnyal nem rendelkező nyolc diák, ezt már Ballagó Zoltán, a tankerületi központ igazgatója tudatta. Horváth Márta, a Hatvani Tankerületi Központ vezetője hozzátette, az általuk fenntartott két középfokú intézményben összesen 261 diák érettségizik.

A magyar érettségi első részében az 1848/49-es szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak szövegértési feladatnak a diákok. A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot. A diákok az esszéfeladatoknál egy Mikszáth-novella elemzését, vagy egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzését választhatták. Az írásbeli első részéhez egy olyan feladat is tartozott, amelyben a diákoknak megadott szempontok alapján egy rövid szöveget kellett írniuk, ami vagy érvelés, vagy egy gyakorlati szövegműfaj, például hivatalos levél. Az érvelési feladatban a társasjátékok mellett vagy ellen fogalmazhatnak meg érveket, a gyakorlati szövegalkotásnál pedig az iskolai diákönkormányzat vezetőjeként egy természetjáró szakkör indításáról kellett hivatalos levelet írni.

 

Kozák Ádám, az Eszter­házy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet magyartanára először érettségiztetett. Meglátása szerint korrekt feladatsort kaptak a diákok.

– A korábbi években volt már hasonló feladatlap. Örültünk a novellaelemzésnek, a gyerekek is többnyire ezt választották. A szövegértést sem ítélték nehéznek – taglalta. Mint mondta, a digitális oktatás tapasztalatai szerint nem érintette negatívan a diákokat, ám lelkileg megviselte őket. Azt tanácsolta diákjainak, éljék meg ezt a hetet, bízzanak magukban. Hozzátette, rengeteget gyakoroltak, készültek, így a vizsgázó diákjai örömmel hagyták el ma a tantermeket.

Kedvükre való volt a feladatsor

Erika, egy egri gimnazista lány nagyon elégedetten számolt be a vizsgáról. Mint mondta, rengeteget gyakoroltak, persze a vizsgadrukk így sem múlt addig, míg meg nem kapta a tesztsort. A szabadságharchoz kapcsolódó rész különösen megnyugtatta, hiszen ezt a történelemérettségin is szívesen választaná. A szövegértést könnyedén vette, a novellaelemzés lehetősége pedig nagyon testhez álló volt. A szóbeli érettségi hiányától tartott, félt, hogy egy rosszabbul sikerült írásbeli miatt nem tud javítani, de ettől már nem tart, hiszen érzése szerint jól sikerült a vizsga. Társai hasonlóképpen nyilatkoztak, remélik, a hátralévő vizsgái is így sikerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában