Koronavírus

2021.06.30. 14:00

A pandémia alatt is újat tanult, fejlődött Pétervására

A pandémia soha nem tapasztalt kihívásokkal szembesítette településeink vezetőit. Érdemes visszatekinteni, és mindazt számba venni, amit elvett s amit tanított a járvány. Ezúttal Eged István, Pétervására polgármestere értékeli az elmúlt időszakot.

Barta Katalin

A nyitás utáni első közösségi rendezvény szabad téren egy állásbörze volt

Forrás: Beküldött

Az elmúlt másfél évben sok minden megváltozott a település életében, új szokások alakultak ki, új viselkedésminták rögzültek be. Eged István polgármestert arról kérdeztük, hogy a veszteségek, a kényszerű bezárkózás hónapjaiban milyen tapasztalatokkal gazdagodtak.

Érdeklődésünkre elmondta, volt mit tanulni a pandémia idején. Ilyen például, hogy a maszkhasználat, a gyakori fertőtlenítés, amely a mindennapjaik részévé vált. Az önkormányzat vezetése arra is figyelmet fordított, hogy a város frekventált pontjain rendszeresen fertőtlenítsenek, ezzel lassítva a vírus terjedését. – Mindezek ellenére sajnos sokan megbetegedtek, de a lakosság eddig soha nem mutatott fegyelmezettségének lehettünk tanúi, melyért ezúton is hálás köszönetet mondok – jegyezte meg a város vezetője, majd így folytatta az összegzést:

– Nagyon nehéz volt ez az időszak mindenki számára, azonban sokat segített, hogy az orvosokkal napi szinten tartottuk a kapcsolatot. Az oltások rendkívül hatékonyan és ütemezetten zajlottak. Az önkormányzat az oltásokra szóló időpont-egyeztetésben támogatta az orvosi körzetek és az oltópontok munkáját, s aki igényelte, kisbuszokkal segítettük az oltások helyszínére való eljutásban. Az egészségügyi dolgozók feszített, erőn felüli munkájáért úgy gondolom, mindannyian hálával tartozunk – fogalmazott.

A város fenntartásában működő idősek otthonát sem kerülte el a járvány, hiszen számos megbetegedés volt az intézményben, azonban a dolgozók fegyelmezett magatartásának köszönhetően sikerült a rendkívüli helyzeteket megoldani. A bentlakók és az ápolók az elsők között, már januárban megkapták a védőoltásokat.

A nyitás utáni első közösségi rendezvény szabad téren egy állásbörze volt
Fotó: Beküldött

Eged István azt is kiemelte, hogy az önkormányzat közmunkásai nagy részt vállaltak a kritikus helyzetek megoldásában. Az idősek otthonában és az egészségügyi intézményekben több alkalommal alakult ki rendkívüli helyzet, ahol példamutatóan helytálltak.

Arra a kérdésünkre, hogy gazdaságilag hogy vészelte át a város a közel másfél évet, így válaszolt: – Mivel Pétervásárán nem elsődleges bevételi forrás az idegenforgalom, így ennek kiesését a település nem érezte meg, azonban más adóbevételek csökkentek. Ennek tükrében, nagyon fegyelmezett és feszes költségvetést állítottunk össze év elején.

A rendezvények megtartására a szabályozások miatt nem volt lehetőség, s az év hátralévő részében sem tervezünk nagyobb szabású programot. Mindezek mellett nagy eredménynek tartom, hogy a pályázatokat maradéktalanul meg tudtuk valósítani, határidőre befejezni, melyekhez a szükséges önerőt is tudtuk biztosítani. Új pályázataink sikerében is bízunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában