Turizmus

2021.06.24. 14:00

A pandémia lecsengése után fokozódik az utazási kedv – Eger is megtelik élettel

A tavalyi negyvennégy százalékkal szemben idén nyáron már az utazást tervezők ötvenegy százaléka ­menne külföldre – ez derül ki a Netrisk.hu friss felmérésből. Utazási irodáknál érdeklődtünk, mik a tapasztalataik.

Molnár Helga

Gazdag a programkínálat Egerben, a vár az elmúlt hétvégén is csábító volt a turisták számára Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Több mint egy évvel a járvány kitörése után immár töretlen, sőt fokozódik a magyarok utazási kedve. Tavasszal látható volt, hogy sokan útra kelnének: akkor még belföld volt a fő úti cél, mára azonban egyre többen választanak határon túli pihenést. A megyeszékhelyen ­működő Agria Travel ügyvezető tulajdonosa arról számolt be lapunknak, hogy a külföldi utazások iránt az év első negyedévben beindult az érdeklődés, a lazítások pedig nagyon felpörgették mindezt.

– Először Görögország volt a legkedvesebb a turistáknak, május közepétől viszont ezt felváltotta Törökország. ­Utóbbi nagyon felkapottá vált, rengetegen terveznek ott pihenni. A török árak barátságosak, ár-érték arányban kedvezőbbek, mint a hazai szállások, ráadásul tapasztalataink szerint pluszszolgáltatásokat is kínálnak – sorolta Pásztor Balázs.

Megerősítette, utazóik hetven százaléka Törökországba vágyik, emellett Egyiptom és Tunézia még a népszerű. Szavai szerint az utóbbi két-három hétben nőtt meg irodájukban drasztikusan az érdeklődés, van, ahová már most beteltek a helyek. Olaszországban és Spanyolországban még várnak a nyitással, így e térségekbe még nem foglalnak sokan. Hozzátette, a görög buszos kirándulások népszerűsége csökkent, a repülőgépes utak száma viszont ötven százalékkal nőtt, leginkább Törökország felé.

Eger ismét megtelik kirándulókkal

Badacsonyiné Bohus Gabriella, az Eger Idegenforgalmáért Egyesület elnöke elmondta, bizakodóak a szezont illetően. Szavai szerint a megyeszékhelyen a hét első napjai általában csendesek, de a hétvégék már forgalmasabbak.

– Fontos, hogy milyen programajánlat fogadja a vendégeket. A következő napok már szinte túl gazdagok, a vendégek és az itt lakók elveszhetnek a túlkínálatban. Természetesen nagyban befolyásolja az utazási kedvet az időjárás is, sokan most inkább vízpart mellé vágynak. Ám Eger minden korosztály számára szolgál lehetőségekkel, így reméljük, szép lesz a nyarunk – taglalta.

Az osztálykirándulások már lecsengtek, most a nyugdíjasok kerekedtek fel. Közülük sokan a buszos utazást választják.

Az előttünk álló hónapokról Pásztor Balázs elmondta, egyelőre nagy a bizonytalanság.

– Aki teheti, mielőbb elmegy nyaralni. Sokan ugyanis félnek a járvány esetleges következő hullámától. Így augusztus végére, szeptember elejére érdeklődés van ugyan, de az előző hónapokhoz mérten kevesebb – taglalta.

A gyöngyösi Staféta Tours irodavezetője, Juhász Ottília hangsúlyozta, a tavalyihoz képest élénkebb az utazási kedv, de a 2019-es szintet még nem éri el. Megerősítette, a kedvenc cél irodájukban is Törökország, emellett Ciprusra s Bulgáriába indulnának többen.

Gazdag a programkínálat Egerben, a vár az elmúlt hétvégén is csábító volt a turisták számára
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nálunk már szeptemberre s az év utolsó harmadára is akadnak foglalások. Amennyire bizonytalanok a pihenni vágyók, annyira szabadulnának már a járványtól, s a korlátozásoktól – részletezte. Hozzátette, nagyon figyelniük kell az aktuális szabályozásokat, óriási adathalmazból kell a lényeget kiszűrniük. Általában a konzuli szolgálatok oldalain tájékozódnak, és adják tovább a friss információkat a határokat átlépőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában