főhajtás

2021.06.20. 20:40

Az elhurcolt egri zsidókra emlékeztek

Az Egerből haláltáborokba illetve munkaszolgálatra elhurcolt zsidó áldozatokra emlékeztek város zsidó temetőjében vasárnap délután.

M. H.

Elhelyezték a megemlékezés kavicsait a sírnál

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az egri, illetve környékbeli zsidókat 1944. június 8-án hurcolták el az auschwitzi haláltáborba. A csendőrség összesen kétezer 794 embert gyűjtött össze a kerecsendi téglagyárban, majd átterelték őket a maklári vasútállomásra, ahonnan elindult a vonat Auschwitz felé. Az elhurcoltak közül mindössze 215-en tértek haza.

Elhelyezték a megemlékezés kavicsait a sírnál Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Verő Tamás rabbi felidézte az eseményeket, elmondta, 1944. március 15-én befejeződött az egri zsidók, állami kényszerrel elrendelt összeköltöztetése Eger elzárt városi területeire az úgynevezett gettóba. Ez a Gólya, a Káptalan, az Újvilág, az Almagyar, a Vadász, a Mecset, a Torony, a Uszoda utcák illetve a Szúnyog-köz környékei voltak. Általában négy-öt családot zsúfoltak egy-egy lakásba, majd hamarosan elindították őket Auschwitz felé.

A megemlékezésen a gyászolók imája után a résztvevők régi zsidó szokás szerint kavicsokat helyeztek el a holtak sírján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában