kerékpározás

2021.06.17. 07:00

Beteg gyermekekért, jótékonyságból teker a gyöngyösi sportolónő

Nagy Réka gyöngyösi jótékonysági sportoló idén a daganatos és krónikusan beteg, valamint a diabétesszel élő gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábornak segít a Karitatív Kerekezés elnevezésű akciójával.

Szabó István

Nagy Réka élete jó döntésének tartja, hogy elkezdte a jótékonysági kerékpározást

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Nagy Réka életében mindig jelen volt a mozgás. Elmondása szerint testnevelésből sosem voltak a legjobb jegyei, így sokáig kereste a számára legmegfelelőbb sportágat, amit a munkája mellett akkor űzhet, amikor ideje engedi. Így állapodott meg tíz évvel ezelőtt a kerékpározásnál. A jótékonysági sport 2016-tól része az életének. Egy közösségi oldalon találta a Bátor Tábor felhívását, amely szerint fotóst kerestek a tábor életének megörökítésére. Kapóra jött neki a lehetőség, mert korábban is szeretett volna valamilyen önkéntes tevékenységbe fogni.

– Életem legjobb döntései között tartom számon, hogy nem hagytam magam lebeszélni – emlékezett vissza Nagy Réka. – Többen aggódtak, hogyan fogom lelkileg bírni a beteg gyerekek tartós társaságát. A legtöbben nem tudják, hogy a táborban nem a betegség áll a fókuszban. Az önkéntesek ráadásul csak a legszükségesebb alapokig kell, hogy ismerjék a táborozók állapotát, hiszen szakképzett személyzet gondoskodik róluk. Hatalmas élmény volt, ahogy élvezték, hogy végre valóban gyerekek lehetnek. Ott minden a lehetőségekről szól, egymást motiválják, így a számukra addig teljesíthetetlennek tűnt feladatokkal is megbirkóznak. Építő, elfogadó közeg ez, én nagyon sokat kaptam a résztvevőktől – emelte ki a kerékpáros.

A szintén jótékonysági sportoló, gyöngyösi származású Nádudvari Péterrel való ismeretsége kapcsán jutott Nagy Réka arra az elhatározásra, hogy ha saját maga motiválására évek óta versenyez, akkor némi pluszmunkával ő is karitatív sportolóvá válhat. Azóta egy-egy jótékony cél érdekében vállalt távjainak kilométereit virtuálisan örökbe lehet fogadni.

Nagy Réka élete jó döntésének tartja, hogy elkezdte a jótékonysági kerékpározást
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Általában alapítványokkal dolgozom – ­magyarázta a kerékpáros. – A számlaszámukra átutalt pénzzel én nem kerülök kapcsolatba. Egy mozijegy és egy popcorn árából apránként összegyűlik az a két-háromszázezer forint, amit ki szoktam tűzni célul. Nekem ez hobbi. Nem vágyom milliós összegeket gyűjteni, maradok a saját erőm és lehetőségeim határain belül. Akik számára mindezt teszem, nekik ez a pár száz ezres támogatás is nagy pénz – mondta Nagy Réka.

A sportoló a kilométergyűjtő versenyekre saját költségén utazik, és fedezi a nevezési díjakat. Magát egy közvetítő közegnek nevezi, amelynek egyik oldalán az adományozók állnak, a másikon pedig a rászoruló személyek, egyesületek, iskolák. Kommunikációs szakképzettségét jól kamatoztatva igyekszik közösségi oldalán elérni olyan embereket is a jó ügy érdekében, akikkel egyébként más módon nem kerülhetne kapcsolatba. Két helyi edzőtermet már a támogatójának tudhat, jótékonysági napokat szoktam szervezni a segítésére.

– A konditermek támogatása jóleső visszajelzés arra, hogy hiteles, amit csinálok – vallotta Nagy Réka. – Annak pedig külön örülök, hogy sikerült már másokat is sportolásra ösztönöznöm az internetes megosztásaim révén, sőt akadt olyan is, aki ennek hatására kipróbálta már a jótékonysági kerekezést. Idén száz kilométer kerékpározást vállaltam a Bátor Tábor javára, ezt kilométerenként kétezer forintért lehet örökbe fogadni. Az első tizennyolc kilométert június elején a Tour de Gyöngyös során teljesítettem. Legközelebb augusztusban szeretnék rajthoz állni a Mátra Maraton rövidtávján, ami terepkerékpározás lesz. Ősszel pedig a Csákvár Maratonon tervezem a vállalt távot teljessé tenni – összegezte terveit a sportoló.

Névjegy

Született: 1988-ban, Budapesten

Iskolák: Károly Róbert Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Gyöngyös. Eszterházy főiskola, Eger, kommunikáció és médiatudomány szak, 2010

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus, Gyöngyös, kereskedelem-marketing szak, 2021. Ugyanitt dolgozik kommunikációs munkatársként

Hobbi: kerékpározás, természetjárás, utazás, szeret kutyákkal foglalkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában