Tisza-tó

2021.06.21. 07:00

Csobbanásra fel! Kiváló a vízminőség Heves megye szabadstrandjain

Úgy tűnik, minden a strandolásnak kedvez, hiszen amellett, hogy megérkezett az igazi nyári meleg, a szabadstrandjaink is kiváló vízminőséggel rendelkeznek a Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint.

Berecz Renáta

20200808 Sarud fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Szabadstrand a Tisza-tónál.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Megyénkben négy kijelölt természetes fürdőhely található, Kiskörén, Ti­sza­­ná­na-Dinnyés­há­ton, Sarudon és Poroszlón.

A kormányhivatal szakemberei rendszeresen ellenőrzik az üzemeltetés megfelelőségét. Arról tájékoztatnak, a vízvizsgálatok számát az üzemeltetési idő határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a szezont megelőző mintavételt követően havonta egyszer újabb vizsgálat szükséges valamennyi fürdőhely tekintetében, vagyis, rendszeresen ellenőrzik ezeket még a nyár folyamán.

Mint írták, a szabad vízi fürdőhelyek minősítését négy egymást követő év bakteriológiai vizsgálati eredményei adják. Az értékelés így a víz minőségének változását, valamint az esetlegesen felmerülő egészségkockázatot jelenti. Amennyiben ugyanis a kifogásolt osztályba sorolják az adott helyet, a járási hivatal a fürdőzés tilalmát rendeli el, melyről a strand üzemeltetőjét is tájékoztatják. Ebben az esetben kötelezik rá, hogy egyértelműen figyelmeztesse a nyilvánosságot arra, hogy nem megfelelő a vízminőség. Továbbá szükséges tájékoztatást adnia a szennyezés okairól, s hogy milyen intézkedések kezdődtek meg.

A Tisza-tó strandjainak vizében bátran megmártózhatunk, kiváló a víz minősége
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ez utóbbi eset azonban nem fenyegeti a strand üzemeltetőit most, hiszen a népszerű strandokon elvégzett legutolsó vízvizsgálatok eredményei szerint mind a négy helyen megfelelő a víz, ami alapján a fürdőhelyek kiváló osztályozást kaptak. Éppen ezért elmondható, hogy a Tisza-tó strandjainak fürdővize Heves megyében kiváló.

A Tisza-tó menti strandokon már nagyon várták a jó időt és a vendégeket, hiszen az eddigi időjárás nem kedvezett éppen a pancsolásnak. Ám a kánikula is megérkezett, ami miatt várhatóan sokan hűsölnek majd ezen a hétvégén a tóparti fürdőhelyeken. A Ring-a-tó Kisköre Strand és Apartmanpark üzemeltetője elmondta, a június 15-i nyitást követően három napig ingyenes belépést biztosítottak. Tokaji Sándor emellett azt is közölte, bisztróval és vízi játszótérrel is várják a strandolókat. Örömét fejezte ki, hogy kiváló osztályozást kapott a fürdővíz, hiszen ez már jó irányt mutat a szezont tekintve.

– Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minőségileg is egyre jobb szolgáltatást nyújtsunk a nyár folyamán. Éppen ezért már két hete tisztítjuk a strand vizét a hínártól és a sulyomtól is, hogy minél komfortosabb legyen a fürdőzés – mondta el. Hozzátette, ennek ellenére felhívják a fürdőzők figyelmét a vízicipő használatának fontosságára. Terveik szerint idén ősszel mederkotrás is lesz, melynek eredményeként jövő nyárra például már egy új, a meglévő strandtól teljesen szeparált kutyás strandot is kialakítanak majd.

Többféleképpen is vizsgálják a vizet

A szakemberek nem csak laboratóriumi körülmények között vizsgálják a vizeket. A mintavételezés alkalmával még a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos, úszó szennyeződés, netán olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzás a kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jele, hogy a víz kékeszölden elszíneződik, zavaros, esetleg habos lesz. Emellett a levett mintákban két olyan baktérium jelenlétét is vizsgálják, melyek szennyvíz okozta szennyeződésre, s emiatt egészségkockázatra is utalhatnak. Felhívják a figyelmet, nem javasolt a fürdőzés nem kijelölt fürdőhelyen vagy ott, ahol ez nem engedélyezett. E helyeken ugyanis nem ellenőrzik a víz minőségét, így nem tudhatjuk, milyen vízbe csobbanunk éppen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában